Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Що буде з зарплатами українців у 2024 році – в НБУ розповіли про ситуацію на ринку праці

Заступниця керівника Нацбанку розповіла про зміни, до яких варто готуватися українцям в цьому році, і, ймовірно, в наступному

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозується зростання заробітних плат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України (НБУ) робить оптимістичний прогноз щодо економічного розвитку країни. Крім того, очікується підвищення заробітних плат громадян у зв'язку з нестачею кваліфікованих працівників.

Про це розповіла перша заступниця керівника НБУ Катерина Рожкова в етері телемарафону.

"Ми вважаємо, що економіка продовжить тенденцію зі зростанням. Це призведе до того, що відновиться ринок праці", – розповіла вона.

Проте, як зазначила Катерина Рожкова, бізнесу важко знайти фахівців, які йому потрібні. Це пов'язано з:

  • структурними проблемами:
  • виїздом українців за кордон;
  • мобілізацією фахівців.

За її словами, це приведе до того, що підприємства будуть змушені підвищувати рівень заробітних плат, щоб залучити та утримати висококваліфікованих співробітників. Ба більше, цей процес вже спостерігається, і ймовірно, що продовжить відбуватися в наступному році.

Підвищення заробітних плат, зазначає Рожкова, призведе до позитивних наслідків для економіки та споживчого попиту в Україні. Зростання статків населення сприятиме збільшенню витрат та інвестицій, що своєю чергою сприятиме збільшенню обсягів виробництва та послуг.

Катерина Рожкова додала, що Нацбанк прогнозує прискорення інфляції у 2024 році, проте вона залишиться на рівні нижче 10%. Це створить умови для того, щоб ставки за гривневими депозитами залишалися привабливими як для збереження від знецінення грошей, так і для заробітку.

Кому роботодавці готові платити 500 000 грн на місяць

З 1 січня 2024 року в Україні мінімальна заробітна плата зросла до 7 100 грн, а планується її подальше підвищення до 8 000 грн з квітня. Work.ua вказує, що деякі працівники вже отримують значно вищі зарплати. Середня оплата праці в країні зросла на 27%, до 19 000 грн за минулий рік. Однак є пропозиції із меншими та більшими зарплатами.

Наприклад, рекордна зарплата у 2023 році становила від 250 000 до 500 000 грн, запропонована директору із закупівель зернових та олійних культур. Регіонально, у Київській області та столиці було запропоновано стільки ж вакансій, скільки та в 18 інших регіонах України, що становить приблизно третину всіх пропозицій.

Раніше ми повідомляли, що відбулося на українському ринку праці. Також пропонуємо дізнатися, які професії будуть найбільш затребувані в Україні після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.