Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Скасування вихідних на святкові дні — в НБУ пояснили, чому це більше не потрібно

За словами заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука, робота у святкові дні переважно стосується державного сектору

Фото: УНИАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі збільшення робочих днів не має значного впливу на економіку

Фото: УНИАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення в Україні скасували вихідні на святкові дні. У 2022 році завдяки цьому вдалося пригальмувати економічне спадання. Однак наразі в НБУ вважають, що зменшення кількості вихідних не має значного впливу на економіку.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Вихідні можна не скасовувати

Заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук вважає, що скасування святкових днів зумовило зниження негативного ефекту на ВВП у 2022 році. Виходить, що наразі він не є визначальним і важливим для економічних процесів. А ще за словами спікера, робота у святкові дні переважно стосується державного сектору. Виходить, що бізнес взагалі може самостійно визначати свій графік роботи.

"Якщо порахувати механістично, то святкові дні, які наразі не святкуються, становлять приблизно 4,5% від кількості робочих днів", – говорить Ніколайчук.

Однак точні цифри або ступінь, на яку зростає ВВП, неможливо чітко визначити. Це пов'язано з тим, що певні сектори бізнесу, наприклад, сфера обслуговування, можуть ефективно працювати навіть під час святкових днів, і компанії можуть самостійно встановлювати свій графік роботи.

Ба більше, Ніколайчук зауважує, що не всі підприємства дотримуються державних вимог у цьому відношенні.

Чат-gpt спрогнозував, як зміниться українська економіка через 100 років

Ми вже писали про те, що бот дав свої можливі варіанти розвитку подій в майбутньому. Наприклад, економічне майбутнє України буде залежати від ряду факторів, а саме:

  • Політична стабільність. Розвиток країни суттєво піддаватиметься впливу політичних подій та рішень, які прийматимуться у майбутньому.
  • Світовий контекст. Економіка України буде залежати від глобальних тенденцій та подій, таких як міжнародні відносини, торгівля, кризи тощо.
  • Технологічний прогрес. Розвиток технологій може значно змінити економіку України, вплинути на видобуток ресурсів, виробництво, робочу силу та інші аспекти господарської діяльності.
  • Соціальні та демографічні зміни. Зміни в населенні, освіті, охороні здоров'я та інших сферах також матимуть великий вплив на економічний розвиток.
  • Стратегічні рішення. Якість прийнятих національними та місцевими урядовими органами стратегічних рішень стане важливим фактором у майбутньому.

Отже, якщо Україна продовжить стабільний розвиток, впроваджуючи реформи та вдосконалення, її економіка може стати більш сильною та конкурентоспроможною. Однак багато буде залежати від того, які виклики стоятимуть перед країною протягом століття.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує зброя для знищення ворожих цілей. Також ми повідомляли, скільки коштує захистити Україну від російських ракет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.