Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Стипендія лише для обраних? До чого варто готуватися студентам у 2024 році

Систему грошового забезпечення українських студентів планують модернізувати, а розмір стипендії – підвищити

Фото: КНУ ім.Тараса Шевченка/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Студентам в Україні хочуть підвищити стипендії

Фото: КНУ ім.Тараса Шевченка/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наступного року МОН планує внести зміни в систему фінансування вищої освіти. Нововведення торкнуться не лише бюджетних місць, але й виплати стипендій. Розмір грошового забезпечення хочуть підвищити, але кошти дістануться далеко не всім.

Про це розповів заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький виданню NV.

Реформа призведе до вагомих змін, адже дехто втратить право на допомогу від держави. Проблема сучасної системи в тому, що сума, яку отримують здобувачі вищої освіти, надто мала для прожиття. Таку ж думку висловлював очільник МОН Оксен Лісовий, наголошуючи, що стипендії треба підняти.

Наразі молоді відраховують 1 700 грн щомісяця, а соціальна виплата трохи перевищує 2 000 грн. Винницький зауважив, що це популізм, оскільки студенти не живуть на ці гроші, а вважають їх приємним бонусом за успішне навчання.

Втім стипендія не може бути бонусом, враховуючи те, що до неї прив'язана плата за гуртожиток. Не дивно, що з таким грошовим забезпеченням українці змушені жити в незадовільних умовах, констатував заступник.

"Ми змінимо цю систему. Тепер стипендії будуть залишатися у тих, кого держава замовляє і кому покриває 100% їх навчання, хто погодиться на перше гарантоване місце роботи і потребує цієї стипендії. До того ж вона буде збільшена до якихось нормальних сум, на які можна вижити", – наголосив Винницький.

Точну суму він не назвав, але в державному бюджеті на наступний рік передбачені видатки для студентів. Більше того, порівняно з цьогорічним фінансуванням, розмір збільшили на понад 500 мільйонів гривень. З міркуванням про необхідність скоротити кількість здобувачів освіти, які мають право на виплати, також погодилися в Міністерстві фінансів.

Кому хочуть скасувати стипендії

В МОН наголошують на важливості дбати про грошове забезпечення студентів, які залишилися в Україні, адже саме на їхні плечі частково ляже обов’язок відновлювати державу після перемоги у війні. Тоді як молодь, яка виїхала за кордон, повинна визначитися з пріоритетами:

  • повернутися в Україну та продовжити навчання за бюджетні кошти;
  • чи надалі жити за кордоном, але втратити стипендію і державне місце.

Як уточнив Михайло Винницький в ефірі загальнонаціонального телемарафону, Міністерство отримало від президента Володимира Зеленського прохання здійснити аналіз кількості осіб, які виїхали з України, але навчаються на бюджетній формі.

Як хочуть реформувати систему вищої освіти

Наступного року в Україні може з’явитися система грантів на оплату навчання. Вона замінить необхідність державних замовлень конкретних спеціальностей. Тобто студентів набиратимуть на контрактну форму, а не бюджет, але вартість навчального року будуть частково чи повністю покривати гранти.

Це альтернативний підхід до фінансування закладів вищої освіти. Він дозволить збільшити чисельність випускників шкіл із державною підтримкою приблизно на 30-40%. Хоча Михайло Винницький уточнив, що замовлення на спеціальності не зникне повністю, просто його концентруватимуть на найбільш необхідний професіях. Наприклад, медичних, педагогічних, інженерних тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що студентам дозволять виїжджати за кордон і розповідав, які зміни можуть запровадити в Україні. Також ми повідомляли, що українські студенти можуть повернути гроші за навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.