Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Таємниця гривні: хто насправді друкує гроші в Україні

Не всі знають, але процес друкування національної валюти зазвичай відбувається у спеціалізованих друкарнях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні друкують гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці завжди переймаються курсом тієї чи іншої валюти, станом гривні тощо. Люди розуміють, що саме ситуація на ринку впливає на їхнє життя та ціни різних продуктів чи послуг. Однак мало хто задумується про те, хто насправді друкує гроші в Україні та навіщо це треба.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Насправді українські гроші друкує та випускає саме Національний банк України (НБУ). Ця установа відповідає за:

  • монетарну політику країни;

  • контроль за грошовим обігом;

  • забезпеченням стабільності національної валюти.

Процес друкування грошей в Україні зазвичай відбувається у спеціалізованих друкарнях, які контролює Національний банк. Цей процес підлягає строгим стандартам безпеки та конфіденційності, щоб запобігти підробці та зберегти довіру до грошової системи країни.

Для чого друкують гроші

Банкноти друкуються за необхідністю для:

  • забезпечення ліквідності національного економічного обороту;

  • здійснення різних фінансових операцій, таких як виплата заробітної плати, пенсій, витрат на соціальні програми, інвестиції в інфраструктуру тощо.

Саме Національний банк України відповідає за керування грошово-кредитною політикою країни, контроль за інфляцією та забезпеченням стабільності гривні. Одним із засобів досягнення цих цілей є контрольований процес емісії грошей, що дозволяє уникнути грошової нестабільності та зберегти довіру до національної валюти.

Чи варто зараз українцям зберігати заощадження в національній валюті, аби зміцнити гривню

Через війну в Україні національна валюта дещо страждає, адже стає слабкішою. Однак іноді люди не замислюються навіть над тим, що гірше гривні вони роблять навіть своїми діями. Для того, щоб виправити ситуацію деякі люди намагаються зберігати заощадження в національній валюті. Але заслужений економіст України Олексій Плотніков вважає, що такі дії краще не робити.

"Це такий досить специфічний патріотизм, коли люди думають: "Краще ми збідніємо, але іноземної валюти не купимо". Я не прихильник такої поведінки", – говорить експерт.

За думкою спікера, сьогодні Україна перебуває у складних умовах, які також впливають і на національну валюту. Через війну вона досить нестабільна й спрогнозувати її поведінку не так просто. Саме тому треба знаходити можливості, щоб громадянин існував у більш-менш нормальних умовах. Купівля іноземної валюти – одна із таких можливостей.

"Стосовно того, в якій валюті краще зберігати гроші, то тут все просто. Якщо ви будете найближчим часом витрачати гривню, то зберігайте частину своїх заощаджень саме в цій валюті. Якщо ви не збираєтеся десь використовувати ці кошти, то можете сміло їх переводити в долари чи іншу валюту", – каже Олексій Плотніков.

Більше про стан гривні та її поведінку читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше економіст у коментарі сайту Pro Гроші розповів про фактори, які впливають на стабільність гривні. Також фінансист допоміг розібратися, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.