Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям розповіли про важливий нюанс у виплатах аліментів: про що варто знати

Адвокат Мар'ян Сащук розповів, які існують аліменти в Україні та про потрібно знати громадянам, які хочуть отримувати такі виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аліменти в Україні можна отримувати у двох форматах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців під час розлучення найбільше цікавлять два питання — з ким залишаться діти та скільки аліментів доведеться платити. Як правило, визначити суму та строки виплат батьки можуть самостійно, а якщо їм не вдається домовитися, тоді звертаються до суду. щомісячну фіксовану суму грошей або ж частку від заробітку. В Україні є два види аліментів: щомісячна фіксована сума або частка від заробітку.

Адвокат Мар'ян Сащук на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram пояснив, який варіант виплати аліментів є оптимальним.

Аліменти щомісяця чи залежно від заробітку: у чому різниця

Як зазначив адвокат, обирати аліменти у твердій грошовій сумі вигідно у тому плані, що ви знаєте, яку конкретно суму хочете отримуватиму. Тому звертаєтеся до суду з проханням зобов'язати платника аліментів віддавати стільки грошей, скільки вам потрібно.

"Плюсом цього способу є те, що у твердої грошової суми немає. Чим більший офіційний дохід у платника аліментів – тим більший розмір аліментів ви можете просити", — каже Сащук.

Водночас він зауважив, що перевага цього способу є одночасно й недоліком. Усе тому, що розмір аліментів у такому випадку залежить від розміру офіційного доходу платника аліментів.

"А якщо платник не працевлаштований, то суд може встановити мінімальний розмір аліментів, а не той, який просите ви", — підкреслив експерт.

Натомість визначити, яку частку аліментів платник віддаватиме зі свого заробітку – кращий варіант. Наприклад тому, що у суді вам не доведеться розмір обґрунтовувати аліментів, оскільки він прямо встановлений законом:

  • на одну дитину – 1/4 від заробітку;
  • на двох – 1/3 від заробітку;
  • на трьох і більше – 1/2 заробітку.

А ще процес стягнення аліментів таким способом відбувається швидше.

"Адже заява про видачу наказу розглядається судом впродовж п'яти робочих днів", — підкреслює юрист Мар'ян Сащук.

Він також додає, що навіть якщо особа, яка повинна платити аліменти, офіційно не працює, тоді частка аліментів вираховуватиметься не від його заробітку, а від середнього заробітку за місцем його проживання.

Аліменти у 2024 році: як зміниться розмір виплат

Мінімальний розмір аліментів, як і раніше, не має бути меншим за 50% від прожиткового мінімуму. З 1 січня цей показник, тому розмір аліментів у 2024 році є наступним:

  • на дітей до 6 років – 1 281 гривні (у 2023 році – 1 136 гривні);
  • на дітей від 6 до 18 років – 1 598 гривні (у 2023 році – 1 416,5 гривні).

Натомість максимальний розмір аліментів – це десять прожиткових мінімумів на дитину. Показник змінюється та змінюється залежно від віку. Тобто, цього року виплати будуть такими:

  • до 6 років у 2024 році – 25 630 гривні (у 2023 році – 22 720 гривні);
  • від 6 до 18 років – 31 960 гривні (у 2023 році – 28 330 гривні).

Зауважимо, що з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум становить 2 920 гривень.

Раніше ми розповідали, як отримати аліменти, якщо батько військовий зник безвісти на фронті. Також ми писали, що потрібно, аби подати на аліменти без розлучення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.