Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Валютні непорозуміння: коли в Україні краще купувати долари та євро

Розповідаємо, на який період варто звернути увагу українцям, які планують купувати іноземну валюту

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям рекомендують купувати валюту в конкретний час

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час обміну валют громадяни часто намагаються знайти кращий момент для купівлі доларів або євро. Для цього насамперед потрібно аналізувати валютний ринок та моніторити курсові коливання, які відбуваються протягом певного періоду.

Ми вирішили розібратися, коли українцям краще купувати іноземну валюту.

Як пояснив доктор економічних наук Олексій Плотніков, український валютний ринок досить розвинений, тому немає чіткого визначення коли саме потрібно купувати іноземну валюту. За його словами, на вихідних, у суботу та неділю, курс долара, як правило, фіксується. Перед цим параметри іноземної валюти формуються у п’ятницю.

"У понеділок відбувається початок ділової активності, тому це може призвести до курсових коливань. На початку тижня на вартість валюти впливають споживчий попит та пропозиція", – зазначив експерт.

Він також зауважив, що у середу на ринку можна спостерігати більш обережних та інформованих покупців, тому показники іноземної валюти можуть бути стійкими та не піддаватися змінам. А щодо сприятлового дня для обміну валют, то експерт радить звернути увагу на кінець робочого тижня.

"Якщо ринок стабільний, то час доби (ранок чи вечір) не має впливу на курс долара. Якщо відбуваються потрясіння, то тоді можуть бути зміни. Але передбачити, коли це станеться, неможливо. Тому варто бути уважними та слідкувати за економічними подіями, які можуть впливати на ринок валют", – підкреслив Олексій Плотніков.

Чому українці частіше обирають долари, а не євро

За словами економіста, така тенденція спостерігається вже давно, ще з часів, коли в Україні долар став першою іноземною валютою. Тобто, навіть, якщо дивитися оголошення з продажу нерухомості або авто, то ціна буде вказана саме в доларах, а не в національній українській валюті або євро.

"Такий вибір іноземної валюти може не бути пов'язаний з особливими уподобаннями українців стосовно долара. Така тенденція виникла ще на початку незалежності країни, коли люди отримали можливість вільно купувати валюту", – каже доктор економічних наук.

Він також додав, що громадяни вже звикли до цієї валюти, ба більше на українському валютному ринку спочатку встановлюється курс гривні до долара, а інші валюти перераховуються вже від цих значень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу. Також ми повідомляли про стабільність долара або різкі зміни та розповідали, що очікує українців наступного тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.