Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вашу картку заблокують миттєво – в Україні шахраї вигадали нову схему обману

Варто памʼятати, що Україна прагне європейської інтеграції, а тому вимоги фінансового моніторингу лише посилюватимуться

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Сьогодні банківські картки українців можуть потрапити в небезпеку, адже кіберзлочинці вигадали нову схему. Вони активно відмивають гроші за допомогою криптовалюти. Купують "крипту" на спеціалізованих майданчиках, але оплата проводиться з карток довірливих українців, які просто хотіли заробити.

Про це пише Oboz.ua.

Як діє схема

Шахраї крадуть гроші українців і одразу ж купують криптовалюту. Наприклад, з картки жертви гроші переказують одразу на рахунок того українця, який продає криптовалюту. Він, нічого не підозрюючи, продає частину свого біткоїна та отримує на картку гривню. Проте згодом його рахунок блокує банк.

Установа реагує на скарги про те, що за допомогою картки здійснюються шахрайські перекази. Якщо це виявляється правдою, то установа просто блокує такий рахунок. Шахраї про це знають, а тому користуються чужими рахунками, власники яких думають, що вони беруть участь не у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, а лише продають свою криптовалюту.

Фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк підкреслив, що Україна прагне європейської інтеграції, тому вимоги фінансового моніторингу й надалі посилюватимуться. Все через те, що наше суспільство хоче стати частиною демократичного цивілізованого світу.

Президент Асоціації українських банків Андрій Дубас запевнив, що українцям не вдасться обійти фінансовий моніторинг з боку банків. Саме тому, якщо ви хочете себе убезпечити, то вам варто мати документальне пояснення операції, адже банк завжди може ставити запитання.

Як українцям уберегти себе від кіберзлочинців

  • Міцні паролі. Використовуйте складні паролі для своїх облікових записів та змінюйте їх регулярно.

  • Двоетапна аутентифікація. Увімкніть її, коли це можливо, для додаткового захисту.

  • Оновлення програм та операційних систем. Регулярно оновлюйте всі програми та операційні системи, щоб закрити вразливості.

  • Обережність у мережі. Уникаючи натискання на підозрілі посилання та відкриття невідомих вкладок, ви можете уникнути фішингових атак.

  • Антивірус та антимальварні програми. Встановлюйте та оновлюйте програми безпеки для захисту від вірусів та шкідливих програм.

  • Резервне копіювання. Регулярно створюйте резервні копії важливої інформації, щоб у випадку атаки мати можливість відновлення даних.

  • Необачність з особистою інформацією. Утримуйте особисту інформацію відкритою лише для довірених джерел і уникають надсилання конфіденційної інформації по незахищених каналах.

  • Інформованість. Будьте уважні до нових методів атак та навчайте себе про основи кібербезпеки.

Дотримуючись цих простих правил вам вдасться захистити себе та свої дані від аферистів.

Раніше ми розповідали, як шахраї можуть оформлювати на українців кредити та які нові схеми для вимагання грошей вони вигадують. Більше про активність аферистів в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.