Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вчителям підвищать зарплату у 2024 році: стали відомі суми і терміни

Раніше йшлося про підвищення виплат з 1 липня, але терміни запровадження етапів змістилися

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вчителям підвищать зарплати з 1 січня 2024 року

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують підвищити заробітні плати вчителям, причому це відбудеться у два етапи, починаючи з 1 січня наступного року. Враховуючи, що з початком повномасштабної війни чимало доплат працівникам освітнього сектору скасували, можна говорити про повернення до довоєнного рівня.

Про це розповів міністр освіти і науки України Оксен Лісовий в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

Він зазначив, що освітню субвенцію збільшили на 15,5 млрд гривень, а більша частина коштів з неї призначена саме для зарплат педагогам. Ще раніше Оксен Лісовий запевняв, що вважає чинні розміри виплат вчителям приниженням, тож дав вказівку МОН активно працювати над питанням підвищення заробітних плат.

Передбачається, що завдяки виділенню на освіту понад 170 млрд гривень у 2024 році (на 22% більше, ніж цьогоріч) вдасться задовольнити план за 2 етапи:

  • перший – з 1 січня, підвищення на 10%;
  • другий – з 1 квітня, підвищення на 12,6%.

"Ми розуміємо, які в країні пріоритети – оборона, ми розуміємо, що певні виплати для вчителів були зняті. Але важливо, що вони повертаються і підвищуються. Безумовно, це ще далеко до тієї гідної зарплати, яку повинен отримувати вчитель", – наголосив міністр.

За його словами, наразі представники освітньої галузі отримують в середньому 13 000 грн (суми бувають різними, враховуючи навантаження, стаж тощо). Виходить, що після першого етапу середня зарплата становитиме понад 14 000 грн, а після другого виросте до 16 000 грн.

Фінансування освітніх програм

Раніше ми повідомляли, що окрім збільшення фінансування пенсій, зарплат і багатьох соціальних виплат з державного бюджету, будуть виділені кошти на науку та різноманітні освітні програми. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль передбачає, що у 2024 році вчителі вищої категорії будуть отримувати до 17 400 грн, а оклади педагогів виростуть на 21%.

Що стосується наукового напрямку, то особливу увагу планують приділити дослідженням, пов'язаним зі зміцненням і розвитком оборонно-промислового комплексу. Плюс у бюджеті передбачені видатки на:

  • нові шкільні автобуси – 1 млрд гривень;
  • модернізацію шкільних їдалень – 1,5 млрд гривень;
  • реформу НУШ (Нова українська школа) – 1,5 млрд гривень;
  • облаштування укриттів – 2,5 млрд гривень.

Нагадаємо, що наступного року також відбудеться збільшення мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Підвищити мінімалку теж планують в кілька етапів: з 1 січня – до 7 100 грн, з 1 квітня – до 8 000 грн. Прожитковий мінімум становитиме 2 920 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які вакансії та зарплату пропонують жінкам в ЗСУ. Також ми повідомляли, що зросте мінімальна зарплата та податки і розповідали, що чекає на українців вже у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.