Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Військові можуть отримувати до 30 000 гривень – які умови

Розповідаємо, хто з військовослужбовців має право на грошові виплати, які документи для цього потрібні і як ці виплати нараховуються

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати військовим

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З лютого 2023 року військові, що не знаходяться на передовій та не беруть участь у бойових діях, не мають права на виплати у розмірі 30  000 гривень. Виключенням є грошові виплати за виконання бойових завдань, які здійснюються за кількість днів такого завдання.

Детальніше про те, хто з військовослужбовців отримує виплату до 30  000 гривень, на яких умовах, коли нараховуються кошти, розповідає NV.

Хто має право на подібні виплати

Згідно з абзацом 16 пункту 2 розділу ХХХІV наказу МОУ № 260, 30  000 гривень виплачуються військовослужбовцям, які виконують бойові чи спеціальні завдання згідно з бойовими наказами (у розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових завдань):

  • з інтенсивної підготовки для ведення воєнних (бойових) дій у складі військових частин (підрозділів), включених до складу резерву Головнокомандувача Збройних Сил України сил оборони держави;з управління угрупованнями військ (сил) у складі розгорнутих пунктів управління Генерального штабу Збройних Сил України;
  • з управління підпорядкованими силами та засобами відповідно до завдань, які покладаються на Адміністрацію Державної спеціальної служби транспорту, у складі розгорнутих пунктів управління Державної спеціальної служби транспорту;
  • у складі робочої групи або одиночним порядком, визначені Головнокомандувачем Збройних Сил України, начальником Генерального штабу Збройних Сил України, у межах областей України, на територіях яких ведуться воєнні (бойові) дії;
  • з розмінування (виявлення, знешкодження та знищення) вибухонебезпечних предметів поза районами ведення бойових дій;
  • у складі діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави згідно з переліком завдань, затвердженим Міністром оборони України;
  • із всебічного забезпечення діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій;
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури (у тому числі об'єктів транспортної інфраструктури – військовими частинами та підрозділами Державної спеціальної служби транспорту);

В абзаці 30 пункту 2 Закону вказано, що, військовослужбовцям, які в установленому законодавством порядку відряджені для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі до складу сільських (селищних), міських, районних та обласних військових адміністрацій, на території (або частині цієї території), здійснення повноважень яких ведуться воєнні (бойові) дії, та виконують бойові (спеціальні) завдання виплата додаткової винагороди здійснюється в розмірі 30  000 гривень.

Які документи потрібні для підтвердження та оформлення виплати

Особи, які мають право на додаткові 30  000 гривень, додаються до відповідного наказу начальника частини для оформлення виплат. Зазначається, що потрібно підтвердити безпосередню участь військовослужбовців у бойових діях чи заходах, виконанні бойового завдання на підставі певного переліку документів:

  • бойовий наказ (бойове розпорядження);
  • журнал бойових дій (вахтовий, навігаційно-вахтовий, навігаційний журнал) або журнал ведення оперативної обстановки, або бойове донесення, або постова відомість (під час охорони об'єкта, на який було здійснено збройний напад);
  • рапорт (донесення) командира підрозділу (групи), корабля (судна), катера про участь кожного військовослужбовця (у тому числі з доданих або оперативно підпорядкованих підрозділів) у бойових діях або заходах, у виконанні бойових (спеціальних) завдань.

Як і коли нараховуються виплати 30  000 гривень

Наголошується, що додаткова винагорода виплачується пропорційно дням виконання завдання протягом місяця. Виплати військовим в Україні здійснюються в наступний календарний місяць після місяця, за який здійснюється грошова винагорода. Визначення днів участі у відповідних завданнях:

  • 1 день (з 00 год до 24 год) – період, протягом якого військовий залучався до участі в заходах, незалежно від кількості та тривалості таких залучень за добу;
  • 2 дні – якщо виконання завдань розпочато до 24 год однієї доби, а закінчено після 00 год наступної.

Хто не зможе отримати 30  000 гривень

Додаткова винагорода не виплачується, якщо військовий відмовився виконувати бойові накази, навмисно спричинив ушкодження своєму здоров’ю або вчинив самогубство (виняток – доведення до самогубства, встановленого судом) або відбуває покарання на гауптвахті.

Також сюди відносяться випадки, коли військовослужбовець самовільно залишив частину, вчинив дезертирство чи добровільно здався в полон.

Зазначається, що виплати не нарахуються, якщо військовий усунутий від виконання службових обов’язків, відсторонений від посад чи виконання службових повноважень.

Також грошові виплати скасовуються у випадку вживання військовим алкогольних, наркотичних або психотропних речовин або виконання завдання в такому стані.

Варто додати, що 30 000 також не зможе отримати військовослужбовець, який вчинив інші дії, за які суд притягнув до відповідальності (за правопорушення – кримінальні, військові адміністративні, адміністративні, пов’язані з корупцією).

Як зміняться виплати для військових у грудні

Раніше ми вже писали, що виплати для українських військових у грудні не зміняться. Вони не залежатимуть від спеціальності захисника, тільки від виконаного завдання.

Наприклад, стрілки отримуватимуть отримають 20 587 грн. Натомість військові з такою ж професією за виконання бойових завдань отримують значно більше – 50 587 грн.

Якщо вас зацікавила ця інформація і ви хочете дізнатися більше, то можете ознайомитися з нашим матеріалом за посиланням.

Також ми розповідали, що українці зможуть отримати нові виплати. Також ми пояснювали, скільки отримують захисники, виведені поза штат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.