Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як заощадити гроші під час війни – три дієві способи

Розповідаємо, як можна зберегти та примножити гроші під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як правильно заощаджувати гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці вже давно відчувають певну економічну кризу внаслідок війни з Росією.Так, дехто з громадян втратив постійний заробіток, а інші українці побоюються залишитися без роботи та будь-яких фінансових заощаджень.

Тож експерти Фінкульту на сторінці у соціальній мережі Facebook пояснили, як створити екстрений резерв та бути фінансово стабільним, навіть якщо втратили роботу.

Перевірте свої щомісячні витрати

Складіть список своїх найбільших витрат. Внесіть туди, наприклад:

  • комунальні послуги;
  • кредити;
  • плату за оренду;
  • щоденні побутові витрати та інші обов’язкові платежі.

Так ви зможете розрахувати точну суму, яка допоможе вам покрити витрати, якщо втратите роботу.

Визначте, на який період вам потрібні кошти

Фахівці рекомендують мати екстрений резерв, еквівалентний 3−6 місяцям щомісячних витрат, щоб витримати період без роботи чи інших фінансових труднощів.

Помножте щомісячні витрати на кількість місяців

Так ви дізнаєтеся суму, яку потрібно запланувати у резервний фонд в разі втрати роботи. Також розрахунки допоможуть оцінити, як довго вам вдасться комфортно почувати себе без роботи та скільки у вас є часу для того, щоби знайти нову роботу.

"Ця практика допомагає людям підготуватися до можливих фінансових викликів, збільшує їх фінансову стійкість та дозволяє ефективніше управляти фінансами у випадку непередбачених обставин", — зазначили експерти.

Також фахівці кажуть, що перед пошуком роботи варто переглянути своє резюме та оновити його. А ще не цуратися користуватися різними фінансовими інструментами, які допоможуть збільшити ваш фінансовий резерв та зменшать рівень фінансового стресу, якщо виникатимуть непередбачувані ситуації.

Як створити накопичення, якщо отримуєш мінімальну зарплату

За словами фінансового консультанта Андрія Омельченка, накопичити гроші реально, якщо відкладати по 10% з кожної зарплати.

"Це дійсно золоте правило, яке допоможе почати заощаджувати", — зауважив експерт.

Також, на думку експерта, потрібно використовувати електронну скарбничку на карті. Тобто, коли надходить зарплата — 10% автоматично капають на "банку".

У якій валюті краще зберігати заощадження

В Україні валютний ринок доволі динамічний, але громадян завжди цікавить питання, чи варто зберігати заощадження у національній валюті.

Як пояснив редакції Pro Гроші економіст Олексій Плотніков, дехто з українців зберігає гроші у гривнях за патріотичних міркувань, але це не завжди раціонально в умовах економічної нестабільності та війни.

Тож він порекомендував громадянам розглядати індивідуальні обставини та потреби, і, в залежності від цього, розглядати можливість обміну гривень на іноземну валюту для збереження фінансових резервів.

Раніше ми розповідали, у яких купюрах українці найчастіше зберігають гроші. Також ми писали, які звички допоможуть покращити ваш бюджет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.