Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Які продукти стануть "золотими" вже взимку – прогноз для українців

На ціноутворення продуктів впливає чимало факторів і один з них – обсяг товарної пропозиції

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У супермаркетах можуть зʼявитися нові ціни

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ціни змінюються майже постійно. Наприклад, за останній час в ціні встигли піднятися основні види м'яса та яйця. А от крупи почали дешевшати. Однак вже після новорічних свят українцям варто чекати чергового здорожчання на певні продукти.

Про це пише 24 Канал.

Які ціни на мʼясо

Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець, зазначила, що протягом року, а саме з 1 листопада 2022 по 1 листопада 2023 року, подорожчали яловичина, свинина та м’ясо птиці в продуктових супермаркетах. Вони стали коштувати на 2,4% – 35,1% більше.

"Однак різні види м’яса здорожчали по-різному. Найменше за рік – здорожчала курятина, а найбільше – свинина та сало. Яловичина – гуляш та ребра – за цей період додала в ціні на 13,8 – 16,5 %", – сказала експертка.

Однак надалі ціни на мʼясо мають залишитися на цьому ж місці, адже економічних передумов подальшого їхнього здорожчання наразі немає. Проте в умовах війни непередбачуваними є військові дії країни-терористки.

Що буде з вартістю круп

Протягом жовтня-листопада цінова ситуація з крупами продовжує свою позитивну динаміку. Тобто, ці продукти й надалі стають дешевші.

  • Ціна на гречку порівняно з вереснем знизилась на 11,9% – до 36,52 гривні за кілограм.

  • Пшоно подешевшало на 3,4% – до 29,71 гривні за кілограм.

  • Крупи пшеничні впали в ціні на 3,6 % – до 16,8 гривні за кілограм.

  • Рис подешевшав на 0,9% – до 52,05 гривні.

  • Крупи манні та ячні зазнали незначного здорожчання на 0,5% та 0,2% відповідно.

Також варто очікувати, що взимку 2024 року гречка може ще здешевшати, а ціна на борошно буде тримати стабільність. А от цінова динаміка щодо інших видів круп, наприклад, рис, пшоно, може зазнати незначного коливання.

Овочі стануть "золотими"

А от подорожчають точно після новорічних свят овочі. Адже на їхнє ціноутворення впливають:

  • обсяги їх товарної пропозиції;

  • платоспроможний попит населення;

  • вартість зберігання та транспортування;

  • підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників;

  • ціни на пальне.

Найбільше може зрости в ціні ріпчаста цибуля. Коштуватиме вона до 18 гривень за кілограм проти середньої ціни у 12,75 гривні станом на 15 листопада 2023 року.

Які ще прогнози для України дає НБУ

Раніше ми вже писали, що обсяг міжнародної фінансової допомоги Україні 2023 року перевищить 45 мільярдів доларів, проте у наступні два роки цей обсяг буде поступово зменшуватися. У 2024 – 2025 роках офіційне фінансування залишатиметься значним, хоча і поступово знизиться. Більше тут.

Раніше ми також розповідали, як НБУ готується до можливих тривалих блекаутів. Також ми писали, що Національний Банк України випустив нову монету, яка присвячена визволенню Херсонщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.