Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Йдеться не про мільйони: яку суму українці зберігають на депозитах в банках

Навіть при певних викликах і труднощах, пов'язаних з війною, українці продовжують довіряти банкам та активно користуються фінансовими послугами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні збільшилась кількість депозитів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, навіть перебуваючи в умовах війни, виявляють надзвичайну активність у відносинах із банками. За даними Національного банку (НБУ), кількість банківських депозитів в нашій країні вже зросла на 50% порівняно із 2021 роком. Це свідчить про збільшення довіри громадян до банківської системи в умовах нестабільності.

Голова Фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев поділився цією інформацією у себе в Telegram-каналі.

Станом на кінець осені 2023 року сума депозитів українців у банках сягнула 1,5 трильйона гривень. З цієї суми понад 0,68 трильйона гривень припадає на звичайних громадян. Зазначається, що порівняно з кінцем 2021 року кількість депозитів зросла на 50%, і саме населення внесло у банки на 60% більше коштів. Важливо зазначити, що зростання валютних вкладів обмежилося лише 9%.

Гетманцев також наголосив на стабільному зростанні кількості виданих кредитів протягом останніх шістьох місяців. Це стало можливим завдяки реалізації державних програм кредитування, серед яких:

  • "5-7-9";
  • "єОселя".

Він зауважив, що кредитування в національній валюті відновлюється, як серед корпоративного сектору, так і серед домогосподарств. Однак порівняно із довоєнним періодом, ринок кредитів залишається в стані стагнації. Це може бути пояснене кількома факторами, включаючи великі відрахування до резервів фінансових установ, зростання банківських ризиків, посилення вимог до нових кредитів та погіршення фінансового стану клієнтів.

Протягом листопада обсяг кредитів в національній валюті лише відновився до рівня, що був на кінець 2021 року. Водночас портфель валютних кредитів протягом цього періоду зменшився на понад третину.

У якій валюті вигідніше відкрити депозит

Депозити стали невід'ємною частиною стратегій українців для збереження та росту їхнього капіталу. Однак вибір валюти для депозитів є важливим аспектом для громадян. Економіст Олексій Плотніков розглянув це питання у коментарі для сайту Pro Гроші.

За його словами, доларові депозити мають низькі відсотки порівняно з гривневими, що робить їх менш привабливими для тих, хто прагне зберегти та збільшити свій капітал. Він додав, що вибір не обмежується лише отриманням відсотків в доларах, а й у збереженні коштів. Фінансовий експерт наголошує, що, навіть якщо вибір стоїть між зберіганням грошей у готівці та в банку, останній варіант вважається більш вагомим.

Плотніков зауважив, що гривневі депозити нині розвиваються, пропонуючи вигідні умови навіть при сплаті податків з отриманих відсотків. Це може слугувати додатковим джерелом доходу та компенсацією інфляції, хоча минулого року гривневі депозити не вдалося повністю скоригувати вищу інфляцію.

Раніше ми повідомляли, як зниження облікової ставки вплине на депозити українців. Також ми писали, як вигідно покласти гроші на депозит.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.