Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

500 тисяч доларів хабаря: що відомо про бізнесмена, який обікрав ЗСУ (фото, відео)

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом махінацій із закупівлею одягу для військових

Фото: Facebook, ДБР, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали через хабар у 500 тисяч доларів

Фото: Facebook, ДБР, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відомий львівський бізнесмен намагався дати хабар у розмірі 500 тисяч доларів одному із керівників Головного слідчого управління ДБР. Справа пов’язана з кримінальним провадженням, відкритим кілька місяців тому щодо завдання збитків бюджету через невиконання контрактів на постачання одягу для Збройних сил України.

Про це йдеться в повідомленні Державного бюро розслідувань.

Зміст
1.Кого затримали за хабарництво
2.Що відомо про тендери та контракти
3.Розкішне життя Гринкевичів

Кого затримали за хабарництво

У ДБР не назвали ім’я затриманого, але, судячи з наданої детальної інформації стосовно діяльності бізнесмена, мова йде про Ігоря Гринкевича. Це також підтвердив журналіст Євген Плінський на сторінці в Facebook. Сім’я підприємця володіє кількома будівельними компаніями, а також благодійним фондом Hope.ua, який займається підтримкою постраждалих від війни українців.

За даними ДБР, Гринкевич намагався підкупити керівництво "за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження". Йдеться про справу, відкриту за фактом махінацій із закупівлею одягу та білизни для військовослужбовців.

Що відомо про тендери та контракти

Компанії "Трейд лайнс рітейл", ТОВ "Будівельний альянс монтажпроєкт" та ТОВ "Сітіград" у січні-лютому 2023 року виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони товарів для службовців ЗСУ. Контракти містили домовленості на придбання одягу загальною сумою понад 1,5 млрд гривень. Про це детально повідомила Рахункова палата у звіті, оприлюднивши дані про зриви поставок. Як результат – армія не отримала обіцяних курток, футболок і штанів.

Це не дивно, враховуючи, що за справу взялися фірми без власних виробничих потужностей. Нагадаємо, вони з моменту заснування займалися будівельною діяльністю, що не має нічого спільного з виготовленням одягу. Проблема в тому, що компаніям заплатили кошти наперед, тобто без факту постачання товару.

"Це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн. Правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань", – йдеться в повідомленні ДБР.

Виходить, що Ігор Гринкевич і всі причетні до діяльності працювали за простою схемою: закуповували одяг у Туреччині за низькими цінами, що, відповідно, вплинуло на якість, а залишок отриманих від Міноборони грошей "клали у кишеню".

 | Фото: FAKEOFF
 | Фото: FAKEOFF

Акти та рахунки на оплату "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ"

Фото: FAKEOFF

Акти та рахунки на оплату "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ"

Фото: FAKEOFF

Розкішне життя Гринкевичів

У 2023 році майже 1 млрд гривень було витрачено на елітну нерухомість, автомобілі, подорожі та інші особисті потреби членів сім’ї. Список дійсно шокуючий, особливо якщо припустити, що ці кошти були виплачені Міністерством оборони на забезпечення військових. Журналіст Євген Плінський навів такі приклади:

  • син Роман – будинок за 25 млн гривень і чотири земельні ділянки в елітному смт. Козин Київської області;
  • дружина Світлана – право власності на дві квартири в Києві (ринкова ціна становить орієнтовно 30-35 млн гривень) та земельна ділянка у Львівській області;
  • теща Ірина Федак – стала власницею трьох земельних ділянок у Львівській області, квартири у Львові та земельної ділянки у Київській області;
  • зять Мар'ян Швед – право власності на квартиру у Львові за 8 млн гривень;
  • наречена сина Софія Морозюк – автомобіль Porsche Cayenne 2015 року та нежитлове приміщення в Києві за 4,6 млн гривень.

 | Фото: YouControl
 | Фото: YouControl
 | Фото: YouControl

Зареєстроване майно членів сім'ї Гринкевич

Фото: YouControl

Зареєстроване майно членів сім'ї Гринкевич

Фото: YouControl

Зареєстроване майно членів сім'ї Гринкевич

Фото: YouControl

Йдемо далі. Донька Ольга часто ділиться у соціальних мережах відео та фото свого розкішного життя. Наприклад, влітку 2023 року вона похвалилася місцем у золотому вагоні Укрзалізниці, яким возять VIP-гостей. Потім швидко видалила публікацію.

Майбутня дружина Романа Соня навіть взяла участь у благодійній виставці фонду Hope.ua, яка відбулася 15 вересня в Одесі. За інформацією організаторів, вдалося зібрати 400 000 гривень для реабілітації дітей, які постраждали від війни. Що цікаво, у свої 20+ років дівчина стала успішною художницею, банерами з якою обвішують Київ.

Благодійна виставка фонду Hope.ua
Благодійна виставка фонду Hope.ua
Фото: Instagram

На питання, звідки взялися гроші на розкрутку власного бренду, Соня завжди відповідає, що справа у таланті та важкій праці. Втім Плінський впевнений, що не обійшлося без інвестицій мільйонів, зароблених на корупційних схемах.

Загалом відомо, що наразі триває досудове розслідування. Ігорю Гринкевичу повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки мільйонів платять за повідомлення про хабарництво. Також ми повідомляли, що корупція залишиться в минулому та розповідали, як тепер українці зможуть отримати керівні посади.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.