Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Акції виробників напівпровідників оновлюють максимуми: чого чекати від сектору

Розповідаємо, яка тенденція склалась на ринку напівпровідників та який вплив на нього має штучний інтелект

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Прогнози на ринку напівпровідників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сектор напівпровідників показує найкращу динаміку на ринку останнім часом. Це зумовлено тим, що бум та розвиток технології штучного інтелекту неможливі без напівпровідників, продукція яких безпосередньо залучена у масивах ШІ. І якщо певні компанії виграють безпосередньо впроваджуючи ШІ у свої процеси, то компанії, які виготовляють напівпровідники виграють в рази більше. Процес стає схожий на арифметичну прогресію — компаній, залучених у розвиток ШІ, стає більше і більше, і попит на напівпровідники зростає відповідно.

Про те, чого очікувати від сектору напівпровідників у найближчому майбутньому, розібрався інвестиційний експерт Володимир Стойко.

Динаміку сектору яскраво відображають біржові фонди, які орієнтовані на компанії з виготовлення напівпровідникової продукції, такі як iShares Semiconductor ETF SOXX та VanEck Semiconductor ETF SMH, які показали +58,39% та +79,60% за рік.

Джерело: Google Finance

Фаворитом сектору виступає Nvidia NVDA з показником +249% за рік. Компанія в жовтні 2022 року виглядала досить посередньо, ціна падала до $108 або понад 60% від тодішніх максимумів. Але пройшло пів року, і ринки навесні 2023 року заговорили про штучний інтелект,
а Nvidia стала компанією №1 — постачальником чіпів для ШІ.

Топові гравці ринку орієнтуються, укладають партнерства і купують чіпи саме у Nvidia. Як результат, на сьогодні маємо ціну акцій, яка зросла в 9 разів або понад 800% і третю сходинку в рейтингу найбільших за капіталізацією компаній світу з вартістю $2,2 трлн.

Інші виробники напівпровідників виглядають не менш привабливо: Taiwan Semiconductor TSM +50%, Broadcom AVGO +111%, Advanced Micro Devices AMD +86%, Qualcomm QCOM +38%, Intel INTC 49%. І це все дохідність за один рік.

Джерело: Seekingalpha

Проте такий ринок, що стрімко зростає, несе і ризики, про які не варто забувати. Наприклад, Super Micro Computer #SMCI, яка розробляє та виробляє високопродуктивні сервери та рішення для зберігання. Компанія отримала шалений імпульс від участі в бумі ШІ. Станом на 8 березня, ціна акцій була на максимумах $1229, дохідність склала 1230% річних, а вже до 21 березня ціна впала на 25% до $971 і річна дохідність вже знизилася до 797%.

Джерело: Seekingalpha

Які ж компанії виграють у золотій лихоманці ШІ

Внаслідок зростання ШІ різні компанії та галузі отримують різноманітні вигоди, що впливає на їх зростання. На інфографіці від The Economist чітко видно зростання виробників обладнання, чіпів та серверів, розробників моделей ШІ та постачальників програмного забезпечення, кожна ланка отримує свої переваги.

Очікується, що хмарні гіганти Microsoft, Amazon і Alphabet найбільше виграють від ШІ, завдяки апаратному забезпеченню та застосункам.

Джерело: Bloomberg, PitchBook, news report, company reports, The Economist

Чого варто очікувати від сектору напівпровідників у майбутньому

Джерело: Mercury, Company data, Goldman Sachs Global Investment Research

Дослідження Goldman Sachs вказує на боротьбу трьох важковиків Nvidia, Intel та AMD щодо розподілу частки на ринку чіпів для Центрів обробки даних. Nvidia за кілька років змогла відібрати лідерство в Intel, трохи посунути AMD, а також і надалі планує утримувати ці позиції. 18 березня Nvidia провела свою щорічну конференцію розробників GTC, де вони:

  1. представили інноваційний графічний процесор GB20;
  2. анонсували партнерство з компаніями Ansys, Cadence Design Systems та Synopsys;
  3. представили платформу Blackwell, яка в рази перевищує попередні моделі.

Серед перших хмарних провайдерів, які мають запит на послуги платформи Blackwell, будуть Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure та Oracle Cloud Infrastructure, які відкривають нові можливості для розвитку генеративного ШІ.

По суті темпу, який задала Nvidia, тепер мають дотримуватися всі гравці ринку. До того ж шалений бум та розвиток технології штучного інтелекту вимагають все більшої кількості чіпів.

AMD на сьогодні має різноманітний портфель продуктів, які орієнтовані на штучний інтелект, відкриту програмну платформу штучного інтелекту та налагоджені партнерські відносини, і це все позиціонує компанію як важливого гравця в галузі ШІ.

Intel прагне подолати дефіцит чіпів ШІ, використовуючи свою комплексну лінійку чіпів і платформ, які орієнтовані на штучний інтелект, включаючи Xeon і Core Ultra/Meteor Lake.

20 березня, уряд США оголосив про виділення Intel федеральних коштів відповідно до Закону про чіпи та науку, що призвело до зростання акцій компанії на 4% на передринкових торгах. Це стало однією з найбільших грошових позик у рамках плану повернення виробництва напівпровідників на територію США. Кошти будуть використані також для залучення провідних світових виробників чіпів до виробництва своєї продукції на території США.

AMD та Intel жорстко конкурують у поставках персональних комп’ютерів. Згідно з даними дослідницької компанії Canalys, 18% загальних поставок персональних комп’ютерів у всьому світі складатимуть комп’ютери з підтримкою штучного інтелекту, і це буде лише початком значних змін на ринку.

На Волл-стріт було багато розмов щодо того, що хайп навколо штучного інтелекту викликає чергову бульбашку на ринку: одні стверджують що так, інші категорично ні. Зокрема:

  • Goldman Sachs повідомив, що оцінки фондового ринку ще не наближаються до рівнів бульбашки, як це було під час бульбашки доткомів.
  • "S&P 500 має піднятися ще на 25% до 6250 пунктів, щоб досягти "ірраціонального достатку" доби доткомів", — SocGen.
  • "Штучний інтелект підживлює "позитивний інвестиційний цикл", який розповсюджується на весь ринок", — Bank of America.
  • "Все ще може бути значна корекція в акціях, якщо генеративний ШІ не буде відповідати заявленому впливу", — Рей Даліо.
  • "Це не гарантує подальшого зростання, але ми можемо сміливо виключати "ризик бульбашки" зі списку проблем фондового ринку", — DataTrek Research.

Відповідно до оцінок аналітиків ринок в цілому не виглядає занадто перегрітим, а розвиток технології штучного інтелекту схоже тільки починає набирати оберти. Чи брати участь саме зараз у зростанні сектора напівпровідників, і спробувати на цьому заробити, або ні, кожен інвестор має сам для себе вирішити це досить непросте питання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.