Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Через війну українські олігархи втрачають свої позиції – хто постраждав найбільше

Американське видання вважає, що повномасштабна війна Росії проти України суттєво вплинула на силу олігархів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну бізнесмени втратили свої гроші

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна змінила життя українців та багато політичних та бізнес-процесів. Через бойові дії та обстріли страждали й промислові групи, які мали неабиякий вплив у політично-суспільній площині. І наразі на цих місцях лише руїни.

Про це пише The New York Times.

Війна позбавила олігархів колишнього впливу

Американське видання вважає, що повномасштабна війна Росії проти України суттєво вплинула на силу олігархів. Тобто, через бойові дії були знижені промислові активи у великій кількості. Все тому, що вони були розташовані у східних областях країни.

"Війна, спустошивши українську промисловість, обмежила владу так званих олігархів, магнатів, які тривалий час панували в економіці та використовували свої багатства для купівлі політичного впливу", – пише видання.

Якщо вірити попереднім підрахункам, то найбагатші люди України втратили десятки мільярдів доларів через війну. Найбільше постраждав бізнесмен Рінат Ахметов, який залишився без кількох потужних активів, а саме:

  • два металургійні заводи (Маріуполь);

  • коксохімічний завод (Авдіївка);

  • вітрові та теплові електростанції.

Однак це не кінцевий список, адже ще чимало об'єктів Ахметова, які залишились на тих територіях, часто опиняються під обстрілами. Саме вони стають мішенями для ворожих снарядів та дронів.

"Ахметов отримав найбільший удар, втративши понад 9 мільярдів доларів. Він один із лише двох мільярдерів, що залишилися в Україні, порівняно з 10 до війни", – додають у The New York Times.

Також повідомляється, що Ахметов – один із небагатьох великих українських бізнесменів, який від початку повномасштабного вторгнення не покидав території України.

Що відомо про скандал навколо бізнесмена Ігоря Гринкевича

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що стало причиною відкриття кримінальної справи. Компанії Ігоря Гринкевича виграли 23 тендери на закупівлю якісного одягу для військовослужбовців. Проблема в тому, що всі причетні фірми ніколи не займалися виробництвом такої продукції. Ба більше, вони навіть не мають потужностей для зберігання, адже сфера їхньої діяльності – будівництво.

Згодом з’ясувалося, що підприємець привласнив більшу частину оплати, що призвело до завдання збитків державі на суму 1,2 млрд гривень. А далі стало відомо, що протягом 2023 року члени родини купували собі земельні ділянки, квартири, транспортні засоби та інше майно.

Потім стало зрозуміло, що гроші з бюджету бізнесмен витратив на особисті потреби сім’ї, а не на якісну продукцію для ЗСУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Міноборони розриває угоди з компаніями, пов'язаними зі скандальними Гринкевичами. Також ми повідомляли, що Гринкевичу знову дозволили постачати товари для ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.