Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

До 100 тисяч гривень на бізнес: хто з українців може не повертати кредит

Розповідаємо, яка ініціатива уряду допоможе малозабезпеченим українцям відкрити власну справу

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кредити на власну справу для малозабезпечених

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати безвідсоткові кредити на створення бізнесу. В рамках програми кредитування "Рука допомоги" від Міністерства соціальної політики України малозабезпечені громадяни можуть подати заявку на отримання грошової допомоги для відкриття власної справи.

Про те, як отримати пільгові кредити, повідомили на Урядовому порталі.

Розмір допомоги малозабезпеченим громадянам на створення бізнесу складає не більше 100 тисяч гривень, а видаються гроші на строк до 3 років. По закінченню цього строку, отримані кошти потрібно повернути державі. Сума яку потрібно віддати не включає сплачені податки, збори та ЄСВ.

Отримати кредит, в рамках програми, можна звернувшись до найближчого центру зайнятості. При цьому, претенденту на безвідсоткову допомогу, потрібно подати такі документи:

  • заяву про надання кредиту;
  • довідку про несудимість;
  • бізнес-план.

Однак кредити будуть надавати не всім, рішення про виділення грошової допомоги ухвалює спеціальна комісія на основі наданих документів. До складу комісії входять:

  • органів соціального захисту;
  • місцевих органів самоврядування;
  • територіальних структур податкової;
  • представники центру зайнятості;
  • організацій роботодавців і профспілок (за погодженням).

Про результати перевірки заявника повідомляють письмово, а в разі позитивної відповіді, у громадянина буде 30 календарних днів для відкриття ФОП або створення юридичної особи.

В яких випадках повертати отримані кошти не обов'язково

Після закінчення трирічного терміну, на який видаються кредитні кошти малозабезпеченим, отримані гроші потрібно повернути державі, але тут є декілька виключень. В Міністерстві соціальної політики України назвали такі умови, за яких отриману допомогу можна не віддавати:

  • у перший рік після отримання кредиту працевлаштовано двох малозабезпечених осіб за направленням Центру зайнятості та вони пропрацювали на своєму місці не менше 2 років;
  • сума сплачених податків, зборів та ЄСВ більша, ніж розмір кредиту.

Якщо вищевказані умови не виконані, то у громадянина буде 30 календарних днів для повернення отриманої суми одним платежем. Також це можна зробити достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості.

Раніше ми писали, яка програма уряду допоможе молодим родинам отримати житло, а також які пошкодження не покриває державна компенсація за знищене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.