Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкам для таксистів і кур’єрів бути? Які шанси на ухвалення має законопроєкт

Документ зареєстрували у Верховній Раді понад місяць тому, 20 жовтня, і він встиг наробити чимало шуму серед українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Законопроєкт про податки для таксистів і кур'єрів не має підтримки в Раді

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям запропонували ввести спеціальний режим оподаткування доходів для осіб, які нерегулярно заробляють, але не хочуть реєструвати ФОП. Ставка податку буде становити 6%, якщо законопроєкт ухвалять. Водночас у профільному комітеті вважають, що шанси мінімальні.

Про це розповіла голова Комітету ВРУ з питань бюджету Роксолана Підласа.

На її думку, ініціатива не буде затверджена, оскільки має багато противників. Хоча авторами є очільник Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і народний депутат Ярослав Железняк. Втім авторство неважливе, якщо ні представники парламенту, ані звичайні українці не будуть налаштовані до податкових змін.

"Це вже називають "стригти кур'єрів Глово". Ні, я думаю, що цей законопроєкт має мінімальні шанси на ухвалення", – зауважила Підласа.

Нагадаємо, в основі ініціативи лежить механізм податкового зобов’язання для фізичних осіб від здійснення певних видів діяльності. Пояснюючи важливість спеціального режиму, автори вказали, що чимало українців працюють нерегулярно, а їхній дохід нестабільний. Тож вони не реєструють ФОП, оскільки бояться зіткнутися з проблемами, пов’язаними з:

  • процесом оформлення фізичної особи-підприємця;
  • припиненням дії ФОП;
  • податковою звітністю;
  • потенційними перевірками контролюючим органом тощо.

Аби врегулювати питання, депутати запропонували податок без реєстрації ФОП у розмірі 6% від суми доходу, якщо вона не перевищує 153 мінімальні зарплати (станом на 2023 рік це понад 1 млн гривень). У разі більшого заробітку доведеться сплатити 18% від суми перевищення. Спеціальний режим оподаткування стосуватиметься таксистів, кур’єрів та ін.

Штрафи за відсутність ФОП

Раніше ми розповідали, що за неофіційне ведення підприємницької діяльності загрожує адміністративна відповідальність. Люди, які мають власний бізнес, але не відкрили ФОП, повинні сплатити чималі штрафи. Це стосується інтернет-магазинів, фрилансерів, роздрібних торговців тощо.

Відповідно до норми ст. 164 КУпАП за відсутність зареєстрованого бізнесу та задекларованого доходу необхідно заплатити від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 17 000 до 34 000 грн станом на поточний рік. Також підприємець втратить всю продукцію, виготовлену за час ведення діяльності.

Спіймавши людину на порушенні вдруге протягом року, встановлюється штраф у розмірі від 34 000 грн до 85 000 грн. Тож краще не ризикувати і відкрити ФОП, щоб не мати проблем із законом, зберегти зароблені гроші та товари.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому ФОПу можуть анулювати групу єдиного податку. Також ми повідомляли, що в Україні скасували мораторій на податкові перевірки і розповідали, до кого можуть прийти "гості" з 1 грудня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.