Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Подвійне "дно" PepsiCo: як компанія спонсорує Росію на зароблені в Україні гроші

Дану компанію знають у всьому світі, адже на ринку вона вже працює більше ніж 55 років, а тому і прихильників у бренду чимало

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

PepsiСo є на ринку одним із лідерів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі є чимало гігантів з виробництва харчових продуктів та напоїв, що завоювали ринок та стали досить популярними. Одним із таких стала компанія PepsiСo. Але, маючи відомий бренд, варто розуміти, що суспільство буде чекати від вас реакції на будь-які дії, що відбуваються у світі. І просто промовчати в такій ситуації точно не вдасться, адже наслідки будуть чималими.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відомо про PepsiСo та яку позицію компанія займає у війні між Україною та Росією.

Зміст
1.Що це за компанія та яку продукцію вона виготовляє
2.Хто володіє компанією PepsiCo
3.Чи досі компанія знаходиться на російському ринку
4.Яка позиція PepsiCo щодо війни в Україні
5.Як PepsiCo допомагала Україні під час війни
6.Чи допомагає компанія Росії

Що це за компанія та яку продукцію вона виготовляє


Наразі PepsiСo — один із лідерів українського ринку харчових продуктів та напоїв. Лише в Україні знаходяться три її підприємства, а саме:

  • два виробничі комплекси в Миколаївській області. Тут виготовляються снеки та напої;

  • один молокопереробний завод у Київській області, де зараз виробляється дитяче харчування, молочна продукція та соки.

У компанії є провідні позиції на ринку соків і сокової продукції з брендами "Сандора" та "Садочок". Також сюди входять всім відомі газовані напої, а саме:

  • Pepsi;

  • 7UP;

  • Mirinda;

  • холодний чай Lipton Ice Tea.

На ринку снеків ви можете впізнати компанію за брендами:

  • Lay’s;

  • Cheetos;

  • Doritos.

Ну і також не можна забувати про те, що PepsiСo в Україні також займає впевнені позиції на ринку молочної продукції. Ви точно чули про такі торгові марки:

  • "Чудо";

  • "Слов’яночка";

  • "Марійка";

  • Дитяче харчування "Агуня".

Загалом продукція даної компанії реалізується у 200 країнах світу. Річний обсяг продажів становить близько 67 млрд доларів. Якщо брати чистий прибуток, то PepsiCo є другою за розміром компанією в галузі напоїв і харчових продуктів у світі, а от у США — першою.

В компанії працюють 274 тис. людей. Більшу частину виторгу компанії приносить діяльність у США, а також ще 20% припадає на Мексику, Росію, Канаду, Велику Британію і Бразилію.

Хто володіє компанією PepsiCo


Заснована вона була Дональдом Кендаллем і Герман Лей у 1965 році. Однак наразі PepsiCo – це публічна компанія. Тобто, її акції торгуються на фондових біржах.

Виходить, що сьогодні власники компанії є акціонерами, які володіють акціями PepsiCo. Однак основні питання щодо будь-яких змін, позицій тощо приймаються корпоративним керівництвом та наглядовою радою.

Чи досі компанія знаходиться на російському ринку


Навіть після повномасштабного вторгнення Росії в Україну PepsiCo все ще не покинула ринок. Можливо, це повʼязано з великими прибутками, які компанія отримує від країни-ворога. Однак представники PepsiCo зазначили, що вони це роблять перш за все для того, аби "залишатися вірними гуманітарному аспекту свого бізнесу".

Наприклад, так сталося у вересні 2022 року. Тоді компанія оголосила про призупинення продажу Pepsi-Cola, 7Up і Mirinda (замінивши їх на Evervess та Frustyle), а також про зупинку капітальних інвестицій та всіх рекламних заходів в Росії. Однак повністю ринок вона не покинула.

До речі, в офіційному Instagram-акаунті компанії в Росії останній пост був саме перед початком повномасштабного вторгнення – 21 лютого 2022 року. Поменшало за цей час також і підписників на сторінці. Але жодних згадок про війну тут немає.

 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Та не дивлячись на ці маленькі кроки, повністю роботу компанії на території країни агресора ніхто не зупинив, адже інша продукція, якої досить багато в PepsiCo, і далі зʼявлялась на ринку ворога. Йдеться про молоко, молочні продукти, дитячі суміші, дитяче харчування тощо.

Ба більше, якщо порівнювати доходи компанії в Росії у 2021 та 2022 роках, коли вже тривало повномасштабне вторгнення, то вони зросли на 223 млн долари або на 5%. Саме тому після таких дій Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) включило PepsiCo до списку міжнародних спонсорів війни. SAS вживає невідкладних заходів і вже оголосила про бойкот продукції Pepsi через їх продовження бізнесу в Росії, а також фінансове підживлення війни.

Яка позиція PepsiCo щодо війни в Україні


Насправді від початку повномасштабного вторгнення компанія PepsiCo жодним чином не висловлювалася стосовно того, що сталося. Лише згодом перший пост про підтримку та допомогу Україні зʼявився в акаунті PepsiCo Ukraine в Instagram. В ньому зазначалося, що волонтери від компанії передають їхню продукцію людям по всій країні. А от у загальному акаунті жодної згадки про події в Україні немає і досі.

Фото: Pro Гроші

Ба більше, нещодавно стало відомо, що PepsiCo забороняє згадки про війну навіть у самій Україні. Тобто, під час пошуку нового рекламного піар-агентства компанія поставила умови, а саме – уникати в майбутніх рекламах і комунікаціях будь-які згадки про:

  • війну;

  • бойові дії;

  • агресію;

  • армію;

  • особовий склад (з боку бренду);

  • ЗСУ;

  • підтримку України та ЗСУ.

Також не варто забувати про те, що компанія і досі залишається на ринку ворога, а тому стає зрозумілим, що чіткої позиції стосовно всього, що відбувається, у PepsiCo немає. Адже вони все ще намагаються лояльно ставитися як до України, так і до Росії, зазначаючи, що в обох країнах люди потребують їхньої продукції.

Як PepsiCo допомагала Україні під час війни


Дійсно, компанія мала цілу низку волонтерських заходів протягом останніх років. Наприклад, вони зробили продовольчі набори для постраждалих регіонів, і люди у Харківській, Херсонській та Миколаївській областях отримали допомогу.

 | Фото: pepsico
 | Фото: pepsico

Фото: pepsico

Фото: pepsico

Також волонтери роздавали продуктові набори у місті Бородянка Київської області. У кожному наборі були продукти компанії: соки, печиво, молочна продукція тощо. Ще представники PepsiCo роздавали гарячі обіди для жителів Ірпеня, Харкова та Одеси.

Насправді таких заходів було ще чимало, і на офіційному сайті бренду сказано, що все це робиться для покращення життя громад.

Чи допомагає компанія Росії


Однак благодійні акції від PepsiCo існують не лише в Україні. Допомога надходить також країні-агресору, яка вже майже десять років веде війну в нашій країні. Наприклад, на офіційному сайті компанії в Росії вказано, що зараз вони реалізують проєкт "Їжа на благо". Тобто, волонтери передають харчові продукти громадянам, які цього потребують, а саме:

  • людям, які опинилися у важкій життєвій ситуації;

  • дітям, які залишилися без піклування батьків;

  • дітям з інвалідністю та їхнім сім'ям;

  • багатодітним сім'ям;

  • випускникам дитячих будинків та інтернатів;

  • інвалідам та одиноким людям похилого віку, у тому числі тим, що проживають в інтернатах та будинках для людей похилого віку;

  • малозабезпеченим людям;

  • іншим громадянам, які потребують матеріальної допомоги.

"Щорічно PepsiCo передає близько 3 500 тонн продовольства для роздачі тим, хто потребує 30 регіонів Росії. Допомогу регулярно отримують понад 100 000 осіб. Майже 85% усієї переданої продукції – молочна. У рамках всесвітнього дня продовольства щорічно близько 600 співробітників компанії PepsiCo традиційно беруть участь у фасуваннях "Народних обідів" для сімей, що цього потребують", – йдеться на сайті.

Важливо розуміти, що це лише одна з всієї кількості акцій. А протягом року їх може бути набагато більше. Такі вчинки знову доводять, що чіткої позиції від компанії ми точно поки не почуємо. Ба більше, представники PepsiCo навіть не напружувалися над оформленням своїх офіційних сайтів в Україні та Росії. Якщо уважно почитати тексти вебсторінок, то одразу стає очевидним, що вони однакові та відмінностей майже немає.

На першому фото сайт PepsiCo в Україні, а на другому фото сайт компанії в Росії | Фото: Pro Гроші
На першому фото сайт PepsiCo в Україні, а на другому фото сайт компанії в Росії | Фото: Pro Гроші

На першому фото сайт PepsiCo в Україні, а на другому фото сайт компанії в Росії

Фото: Pro Гроші

На першому фото сайт PepsiCo в Україні, а на другому фото сайт компанії в Росії

Фото: Pro Гроші

Висновок:

Отже, реакція у людей на дану компанію та їхній бренд може бути неоднозначною. Адже PepsiCo продовжує влаштовувати благодійні акції та допомагати українцям. Однак не варто забувати, що теж саме відбувається і в сусідній країні, яка вже більше ніж 10 років веде з нами війну. Додатково до цього компанія, можна сказати, дає гроші на зброю для агресора, адже сплачує податки в Росії, а отже, фінансує війну, що точно не йде на користь Україні.

Раніше сайт Pro Гроші писав про відверту розповідь власниці сексшопу щодо популярності інтимної індустрії під час війни. Також ми повідомляли, що ринок таксі вже не той та розповідали, які зміни внесла війна та чому водії "тікають".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.