Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Серіал про перші дні війни: хто зняв "Перевізницю" та скільки грошей пішло на виробництво

Прем’єра в Україні стартує на телеканалі СТБ 25 лютого, а допрем’єрний показ для обмеженого кола глядачів вже відбувся у Києві

Фото: скриншот, Starlight Media/Facebook. Колаж: Pro Гроші

25 лютого стартує показ серіалу "Перевізниця"

Фото: скриншот, Starlight Media/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Майже рік тому розпочалися зйомки серіалу "Перевізниця", а вже 21 лютого 2024 року прем’єру зможуть подивитися європейці. В Україні масовий показ запланований на 25 лютого, трансляція 10-серійної драми відбудеться на телеканалі СТБ. Це масштабний проєкт, знятий у співпраці з найстарішою кіностудією світу, причому без залучення державних коштів.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто займався виробництвом серіалу, скільки грошей пішло на зйомки та яка реакція українців на кінематографічний продукт.

Зміст
1.Хто зняв "Перевізницю"
2.Хто фінансував зйомки та які витрати на виробництво
3.Про що серіал "Перевізниця"
4.Допрем’єрний показ в Україні та відгуки

Хто зняв "Перевізницю"

Серіал реалізувала відома українська телекомпанія Starlight Media, заснована Віктором та Оленою Пінчук, яка включає канали "ICTV", "СТБ", "Твій серіал", "Новий канал", "M1" тощо. Продюсер і сценарист компанії Євген Тунік розробив ідею та представив її керівництву холдингу, яке підтримало виробництво, але відклало на невизначений час через брак коштів.

Тож влітку 2022 року Тунік розповів про ініціативу на Міжнародному фестивалі телесеріалів у Берліні. Проєкт дуже зацікавив французьку продакшн-студію Gaumont, яка погодилася стати головним партнером Starlight у процесі виробництва. До речі, саме Gaumont відповідала за зйомки таких культових стрічок як "Леон" та "П’ятий елемент" режисера Люка Бессона.

Серіал є копродукцією, до створення якої долучилися кілька європейських держав, зокрема:

  • Швейцарія;
  • Ісландія;
  • Німеччина;
  • Норвегія;
  • Франція;
  • Фінляндія;
  • Данія;
  • Швеція.

Головним дистриб’ютором "Перевізниці" стала німецька компанія Beta Film, яка має багаторічний досвід роботи саме з копродукційними проєктами. Вже відомо про продаж серіалу в Японію, Латвію, Чехію та Словаччину.

"До других роковин повномасштабного вторгнення серіал одночасно транслюватимуть кілька найбільших європейських мовників. Серед них ZDFneo (Німеччина), France Télévisions (Франція), SRF (Швейцарія), SVT (Швеція), DR (Данія), YLE (Фінляндія), NRK TV (Норвегія), RÚV (Ісландія) та NHK (Японія)",зауважили на сторінці Starlight у Facebook.

Хто фінансував зйомки та які витрати на виробництво

Як розповіла в інтерв’ю "Детектору медіа" керівниця департаменту з монетизації контенту медіагрупи Starlight Ася Батаєва-Докаленко, фінансова схема досить складна. Вона передбачає міжнародні інвестиції та власні кошти холдингу у співвідношенні приблизно 80% на 20%. Головними стейкхолдерами проєкту є державі мовники: всього вісім закордонних інвесторів, які об’єдналися задля реалізації ідеї Євгена Туніка.

Автори не розкривають вартість продакшну, але колишній директор FILM.UA Distribution розповів виданню Forbes, що в Україні зйомки одного серіального епізоду в середньому можуть коштувати від 25 000 до 40 000 доларів. Виходить, що на виробництво "Перевізниці" Starlight могла витратити від 250 000 до 400 000 доларів.

Враховуючи витрати, Ася Батаєва-Докаленко вважає, що з точки зору самоокупності та подальших прибутків необхідно 2-3 роки, аби відбити кошти. Основна частина надійде з міжнародних продажів продукту.

Про що серіал "Перевізниця"

Протягом десяти серій глядачі дізнаватимуться історію українки Лідії, яка працювала психологинею, але через війну була змушена змінити професію. Героїня у виконанні акторки Анастасії Карпенко присвятить себе допомозі людям: вона перевозитиме мирних мешканців із гарячих точок у більш безпечні місця. Тож кожна серія – це новий пасажир і нова доля.

Водночас історію важко назвати трагічною чи надто похмурою. Попри тематику глядачі отримають динамічний і цікавий продукт, наповнений гумором. А ситуації та наративи зможуть зрозуміти як громадяни України, що переживають війну щодня, так іноземці.

"Якими б різними не були долі героїв, їх об'єднує те, що вони живі. І що вони не ангели. Це найцікавіше в цьому серіалі. Тому що навіть на війні люди зраджують інших людей. Тому що навіть на війні є ненависть, не тільки до ворога, а й до коханих, близьких, сусідів",прокоментували в Starlight.

Допрем’єрний показ в Україні та відгуки

Він відбувся 15 лютого у столичному кінотеатрі "Жовтень". Подивитися серіал прийшли представники шоубізнесу, ЗМІ, кіномистецтва, державних і дипломатичних організацій, а також військова та ветеранська спільнота. Вже з’явилися перші відгуки та думки стосовно "Перевізниці".

Українська блогерка Христина Решетнік написала в соціальній мережі Instagram, що побачила на екрані неймовірно сильну та емоційну колаборацію міжнародної команди, якій вдалося продемонструвати інструментами кінематографу актуальна тематику і змістовність.

"Допремʼєрний показ першого україно-европейського серіалу вразив своєю стилістикою та сучасністю. Захоплюючі емоції, влучний гумор та сльози", зауважила блогерка.

Акторка Олена Олейнікова зізналася, що постійно перебувала у стані ейфорії, та висловила надію щодо появи більшої кількості схожих крутих українських проєктів.

Телеведуча Даша Тригубова назвала серіал цікавим, якісним і непересічним: "За моїм рейтингом він є одним з "нової хвилі" українських проєктів, які виводять наші фільми на якісно інший рівень".

Власне, під враженнями залишилася кожна людина, яка подивилася епізоди. Широкому загалу серіал стане доступним з 25 лютого о 18:00 на телеканалі СТБ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на продаж виставили раритетний спорткар Ferrari з фільму "Ванільне небо". Також ми повідомляли, які п’ять фільмів допоможуть вам розбагатіти у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.