Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Скандальна справа Ігоря Мазепи. В чому звинувачують бізнесмена і до чого тут Київська ГЕС

Розберімося, на яких підставах виник скандал навколо власника великої інвестиційної компанії Concorde Capital

Фото: Facebook, ДБР, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Бізнесмена Ігоря Мазепу звинуватили в шахрайстві з землями

Фото: Facebook, ДБР, скриншот. Колаж: Pro Гроші

18 січня співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали та взяли під варту директора інвестиційної фірми Concorde Capital Ігоря Мазепу, а також ще кількох осіб, пов’язаних із бізнесменом. Він намагався перетнути кордон у пункті пропуску "Медика – Шегині" в рамках робочого відрядження. Мазепу звинуватили в організації незаконної схеми заволодіння землями.

Сайт Pro Гроші зібрав актуальну інформацію про скандальну справу, до якої причетний власник великої компанії.

Зміст
1.Чому арештували Ігоря Мазепу
2.Що відповів бізнесмен на звинувачення
3.Реакція суспільства на арешт Мазепи

Чому арештували Ігоря Мазепу

Бізнесмена затримали на підставі статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Водночас у різних областях арештували ще трьох осіб, в тому числі брата Ігоря Мазепи. За офіційною інформацією ДБР, підприємця звинуватили в організації злочинної схеми по заволодінню землі, на якій розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

Відомо, що територія гребня лівобережної захисної греблі "Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС" вздовж Дніпра між селищами Хотянівка і Лебедівка є землями водного і лісового фонду. Вони мають стратегічне значення, тож будь-яке будівництво там заборонене. Але з 2012 року деякі посадовці сприяли незаконній передачі цих територій у приватну власність.

Землі, які незаконно приватизували та забудували котеджними містечками
Землі, які незаконно приватизували та забудували котеджними містечками
Фото: ДБР

Провадження було відкрито у 2014 року за фактом зловживання Держгеокадастру, Держлісагентства та Держводагентства. Та лише наприкінці листопада 2023 року ДБР та Національна поліція викрили існування злочинної організації.

"До неї входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів", – йдеться у повідомленні ДБР.

Постає питання, до чого тут Ігор Мазепа? Доведена до виконання шахрайська схема дозволила побудувати на стратегічних землях котеджні містечка елітної нерухомості: Riviera Village, KyivSea, Shelest, GoldFish, Good River, Googlife Park. Загальна площа об’єктів становить понад 300 га. Власне, директор Concorde Capital є власником комплексу Shelest та девелопером Goodlife park.

 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот

Заміський комплекс Shelest

Фото: скриншот

Заміський комплекс Shelest

Фото: скриншот

Заміський комплекс Shelest

Фото: скриншот

Заміський комплекс Shelest

Фото: скриншот

Заміський комплекс Shelest

Фото: скриншот

 | Фото: goodlifepark.ua
 | Фото: goodlifepark.ua
 | Фото: goodlifepark.ua
 | Фото: goodlifepark.ua
 | Фото: goodlifepark.ua
 | Фото: goodlifepark.ua

Котеджне містечко Goodlife park

Фото: goodlifepark.ua

Котеджне містечко Goodlife park

Фото: goodlifepark.ua

Котеджне містечко Goodlife park

Фото: goodlifepark.ua

Котеджне містечко Goodlife park

Фото: goodlifepark.ua

Котеджне містечко Goodlife park

Фото: goodlifepark.ua

Котеджне містечко Goodlife park

Фото: goodlifepark.ua

Ігоря Мазепу назвали організатором схеми, йому та іншим затриманим учасникам інкримінували:

  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • незаконну приватизацію державного, комунального майна;
  • легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Це загрожує ув’язненням до 12 років і конфіскацією особистого майна. Станом на 13:00 19 січня у Печерському суді Києва розпочалося засідання щодо обрання запобіжного заходу. Також Мазепі призначили заставу в розмірі 700 млн гривень, а його братові – 500 млн гривень.

Що відповів бізнесмен на звинувачення

На особистій сторінці у Facebook Ігор Мазепа написав пост, в якому зауважив, що справа пов’язана з переслідуванням і тиском на український бізнес. Йому здалося дивним, що збитки нібито становлять 7 млн гривень, а загальний розмір застави дорівнює аж 1,2 млрд гривень.

"Підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав", – констатував чоловік.

На сайті Concorde Capital також з’явилася офіційна реакція на ситуацію. Пресслужба компанії повідомила, що співробітники ДБР провели обшуки в офісі, порушивши при цьому процесуальні норми. Зокрема, не допустили адвокатів, вилучили всі документи та кошти працівників, виламували двері тощо.

Затримання і звинувачення в Concorde Capital пов’язали з "публічною позицією Ігоря Мазепи щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників бізнесу". Адже у травні минулого року він приєднався до громадського руху "Маніфест 42", який направив діяльність на беззаконня правоохоронців і суддів. Туди входять чимало відомих представників українського бізнесу:

  • власниця компанії "Фармак" Філя Жебровська;
  • генеральний директор "Агромату" Сергій Войтенко;
  • засновник "Текстиль-Контакту" Олександр Соколовський;
  • голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк;
  • голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник та інші.

В Concorde Capital назвали тиск на Ігоря Мазепу свавіллям, адже він не побоявся публічно заявити про корумпованість силових структур і долучитися до створення антирейтингу недобросовісних правоохоронців.

Реакція суспільства на арешт Мазепи

Народний депутат Ярослав Железняк вважає підприємця сміливою людиною, бо він відкрито та чесно говорив про терор бізнесу з боку силовиків. А тепер офіційні канали об’єдналися і почали спільними зусиллями "мочити" чоловіка.

"Коли ДБР бере справу 2014 року і різко у 2023 році проводить обшуки у компанії, шукаючи "рускій слід", і потім за начебто збитки державі в розмірі 7 млн грн вимагається застава для Ігоря Мазепи і його брата 700 млн грн та 500 млн грн… Для мене тут очевидно, що стоїть чергова задача покарати",констатував Железняк.

Засновник групи "Агротрейд" Всеволод Кожемяко впевнений, що затримання бізнесмена має політичний або корупційний характер.

Викладач Києво-Могилянської Бізнес-Школи Валерій Пекар не думає, що Ігор Мазепа – білий і пухнастий, адже мова йде про велике підприємництво, де всі мають власні "скелети у шафі". Тим не менше, факт безпідставних обшуків та арешту без ухвали суду говорить про порушення прав людини. Якщо ж навіть правоохоронці можуть чинити подібне свавілля, то ніхто від нього не застрахований.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що скандальний бізнесмен Гринкевич більше не наживатиметься на ЗСУ. Також ми повідомляли про численні обличчя Дональда Трампа і розповідали, як політик і бізнес-магнат заробив свої мільярди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.