Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У деяких українців вже вилучають автомобілі: кому вкрай важливо сплачувати податки

Пояснюємо, хто з українців може втратити майно, якщо не правильно провадитиме свою господарську діяльність

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Податкова перевіряє українських таксистів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські податківці вже перевіряють таксистів на предмет сплати податків та використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО). До перевірок також залучені представники поліції.

Про це повідомляє пресслужба Державної податкової.

Зазначається, що перевірки розпочалися у перші дні січня 2024 року.

"За результатами перевірок виявлені факти, що фізичні особи займаються господарською діяльністю без державної реєстрації, ліцензії, та відповідно виконують розрахунки без застосування РРО/ПРРО", – йдеться в повідомленні.

Відомо, що податківці вже навіть встигли вилучити автомобіль в одного із водіїв, який "займався протиправною діяльністю", тобто вчинив адміністративне правопорушення.

У держструктурі нагадують, що протидія нелегальному ринку надання оплатних послуг з перевезення пасажирів та приховування результатів діяльності в пріоритеті задач податкової служби.

Яких правил мають дотримуватися таксисти

Як пояснюють у відомстві, відповідно до Господарського кодексу України таксування – це підприємницька діяльність та надання послуг з перевезення. Тобто таксистам не можна не користуватися касовим апаратом, клієнти повинні отримувати чеки від таксистів. До того ж свою діяльність таксисти мають реєструвати та сплачувати податки, які переадресовуються в бюджет країни.

Станом на зараз, як стверджують у державній податковій службі, на ринку таксі в Україні працюють майже 220 тисяч громадян (понад 1% економічно активних громадян). Переважна більшість таксистів не є найнятими особами, також вони не зареєстровані підприємцями.

Нові податки у 2024 році

З 1 січня в Україні мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум зросли, що вплинуло й на податки для ФОП. Наприклад, єдиний податок тепер має наступні показники:

  • 302,80 гривні (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб) – для ФОПів 1 групи;
  • 1 420 гривень (20% від мінімальної зарплати) – для ФОПів 2 групи.

Щодо ФОПів 3 групи, то для них розмір єдиного податку залишиться незмінним – 5% для тих, хто не є платниками ПДВ, та 3% для тих, хто сплачує податок на додану вартість.

Чи зміняться тарифи на таксі у 2024 році

Цілком ймовірно, що українці цього року платитимуть більше за свої поїздки на таксі. На тарифи впливають безліч факторів, зокрема:

  • вартість палива;
  • вартість витратних матеріалів;
  • вартість запчастин для авто.

Крім цього, тарифи можуть змінюватися під впливом:

  • податкового навантаження на водіїв;
  • загальної економічної ситуації в країні – вартість продуктів у супермаркетах, комунальних послуг тощо.

Важливо розуміти, що всі ці критерії можуть впливати на ціноутворення поїздки, як разом, так і окремо.

Раніше ми розповідали, чи оштрафують водіїв за забруднені номерні знаки на авто. Також ми пояснювали, як під час поїздки знизити витрати пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.