Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці з дітьми можуть платити менше податків: як отримати соціальну пільгу

Подати заявку на застосування податкової соціальної пільги можуть батьки, які виховують двох і більше неповнолітніх дітей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Родини з дітьми можуть отримати податкову пільгу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У податковому законодавстві України передбачена пільга для сімей, в яких виховують кількох дітей до 18 років. Один із батьків може подати заяву на спрощену процедуру фінансових державних стягнень. Іншими словами, на застосування податкової соціальної пільги (ПСП), що дає змогу менше платити в бюджет із зарплати.

Про це йдеться у Податковому кодексі України.

ПСП – це не виплата чи фінансова допомога у традиційному розумінні. Суму, отриману шляхом спеціального розрахунку, віднімають від неоподаткованого доходу батька чи матері, а вже з різниці визначають податок на доходи фізичних осіб (18%). Тобто у кінцевому підсумку людина отримає на руки більшу зарплату, оскільки розмір ПДФО зменшиться.

Податкову соціальну пільгу розраховують залежно від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (50%) і кількості неповнолітніх дітей. У 2023 році суму визначають таким чином:

  • 2 684 грн (прожитковий мінімум) : 2 = 1 342 грн;
  • 1 342 грн х кількість дітей у сім’ї.

Варто зауважити, що пільгу призначають далеко не всім категоріям українців. По-перше, на неї мають право лише батько чи мати, а не одночасно двоє батьків. По-друге, на затвердження ПСП впливає розмір заробітної плати. Важливо, щоб дохід не перевищував суми, гранично допустимої для отримання підтримки.

Алгоритм розрахунку граничної суми такий:

  • 2 684 грн х 1,4 = 3473,4 грн;
  • 3473,4 грн х кількість неповнолітніх дітей.

Якщо середня зарплата не перевищує отриманий показник, то сім’я може розраховувати на соціальне пільгове оподаткування. Для застосування необхідно написати відповідну заяву, підкріпити її документами і подати роботодавцеві. Від нього вимагається передати звернення у найкоротші терміни до органів влади.

Які виплати можуть отримати сім’ї з дітьми

У законах і постановах передбачено кілька соціальних виплат для родин із дітьми. Наприклад, гроші можна отримати при народжені малюка, в умовах складних життєвих обставин, як компенсацію за відсутність аліментів, за статус ВПО тощо. Громадяни України можуть розраховувати на державну фінансову підтримку в таких випадках:

  • за народження та усиновлення – 41 280 грн (виплачують поступово);
  • у вигляді "Пакунку малюка" – 6 300 грн;
  • опікунам, які виховують дітей, позбавлених батьківського піклування – 4 544 грн (до 6 років) та 5 666 грн (від 6 до 18 років);
  • під час пологів – 671 грн (безробітнім і неповнолітнім матерям, жінкам-військовим);
  • одиноким матерям – від 2 272 грн до 2 684 грн залежно від віку дитини;
  • якщо батько ухиляється від сплати аліментів – 1 136 грн або 1 415 грн;
  • за статус внутрішньо переміщеної особи – 3 000 грн.

Зауважимо, чимало виплат розраховують із прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Оскільки у 2024 році сума збільшиться, то виростуть і розміри соціальної допомоги для українців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що виплати на дітей хочуть переглянути та розповідав, скільки отримуватимуть українці у 2024 році. Також ми повідомляли, які пільги можуть отримати діти учасників бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.