Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці зможуть страхувати інвестиції від воєнних ризиків – що відомо

Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо страхування інвестицій, проте для українців цей механізм буде доступний вже на початку 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для деяких українців запровадять новий вид компенсації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні уряд ухвалив законопроєкт №9015, який передбачає надання права Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Таким чином інвестори та промисловці зможуть отримати певний поліс, який дозволить їм розраховувати на компенсацію втрат у разі ворожих атак.

Про це повідомив ініціатор даного законопроєкту, народний депутат Дмитро Кисилевський на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, законопроєкт набуває чинності вже з 1 січня 2024 року, тож, після цього українські підприємства отримають можливість користуватися таким видом страхування.

"Зараз таку послугу можуть отримати іноземні компанії через міжнародні фінансові організації такі як MIGA чи DFC", – пояснив нардеп.

Ініціатор законопроєкту також пояснив, що до того, як нововведення набудуть чинності, Кабмін має разом з НБУ визначити перелік воєнних ризиків, умови та порядок страхування або перестрахування при здійсненні видів діяльності ЕКА. До того ж необхідно суттєво збільшити статутний капітал ЕКА, а це має відбуватися коштом Державного бюджету або за допомогою міжнародних партнерів.

"Також ЕКА має навчитись перестраховувати ризики. При виконанні цих трьох умов механізм запрацює. Без них – ні", – каже Кисилевський.

Як розвивається процес запуску механізму

Як пояснив нардеп, наразі Міністерство економіки України комунікує з MIGA, DFC, ЄБРР та донорами в рамках Мультидонорської координаційної платформи щодо необхідності залучення коштів для перестрахування:

  • 100 млн доларів – для перестрахування української ЕКА;
  • 500 млн доларів – для страхування та перестрахування міжнародних трастових фондів.

"Також разом з Мінекономіки та Мінфіном будемо порушувати питання щодо збільшення уставного капіталу ЕКА у тому числі для страхування інвестицій від воєнних ризиків", – зазначив ініціатор законопроєкту.

Страхування інвестицій від воєнних ризиків також є частиною плану відновлення переробної промисловості, а також цей механізм включає в себе вимоги локалізації при публічних закупівлях та компенсацію частки промислових інвестицій через податки та інші ініціативи.

Чи можна застрахувати житло від "прильотів"

У разі, якщо дії, в результаті яких були спричинені пошкодження, є страховим випадком, які передбачає документ, то компанія у такому разі буде зобов’язана здійснити страхову виплату. Однак, якщо певні дії не вказані в документі, як страховий випадок, то організація може не виплатити кошти.

Раніше ми розповідали, як позбутися страху та наважитися на першу інвестицію. Також ми писали, як страхують тварин в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.