Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Уряд змінить програму пільгового кредитування "5-7-9" – хто точно отримуватиме допомогу

Заступник міністра економіки України Надія Бігун розповіла, які зміни відбудуться у програмі пільгового кредитування та кому це піде на користь

Фото: УНІАН, Unsplsh. Колаж: Pro Гроші

Програми кредитів 5-7-9 зазнає змін у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplsh. Колаж: Pro Гроші

Програма "Доступні кредити 5−7-9%" зазнає змін вже у 2024 році. Як і планувалося від моменту запуску програми, її зроблять доступнішою для бізнесу, який хоче отримати кредит на інвестиційні цілі.

Про це розповіла в ефірі програми Укрінформу "Самохвалов запитує" заступник міністра економіки України Надія Бігун.

"Програму змінимо так, щоби сфокусуватися вже зараз на переробці. Тобто, щоб ми зробили переробку пріоритетною галуззю цієї програми", — сказала вона.

За її словами, програма "Доступні кредити" й створювалася для переробних підприємств, але з початком пандемії COVID-19 та повномасштабної війни з Росією, державі довелося рятувати бізнес.

"Але зараз ми бачимо, що потрібно відходити від цієї концепції", — пояснила Бігун.

Вона також розповіла, існування програми, за якою кредитна ставка значно нижча від ринкової, стимулює бізнес приєднуватися до неї. Виникає чималий попит, водночас саме банк вирішує, кому саме надасть кредит — тому, у кого гарний фінансовий стан і він обов’язково поверне кредит, чи все ж більш ризиковому підприємцю.

Зрозуміло, якого саме клієнта обере банк, тож бізнесу, який дійсно потребував допомоги, було практично нереально отримати фінансову підтримку. Щоби виправити такі ситуації, держава й хоче змінити програму "Доступні кредити 5-7-9".

"Там, фактично, буде два ключових напрямки. Один напрямок — це бізнес, який хоче розвиватися, який буде брати гроші на інвестиційні цілі, і другий — це бізнес, який дійсно потребує допомоги, це деокуповані території", — підкреслила заступник міністра економіки.

"Доступні кредити 5-7-9%": що варто знати про програму

Взяти участь у програмі та оформити кредит можна для фінансування обігового капіталу, для купівлі сировини, матеріалів і так далі. Також кошти можна витратити й на інвестиційні цілі, наприклад, придбати основні засоби ведення бізнесу.

Кредит не можна витратити не на цільове призначання: оплачувати нею інші позики та відсотки, погашати заборгованості, виплачувати дивіденди або фінансову допомогу.

Кредити надають:

  • фізичним особам-підприємцям, які є резидентами України;
  • юридичним особам;
  • виробникам сільськогосподарської продукції;
  • суб’єктам великого підприємництва;
  • суб’єктам господарювання державного або комунального сектора економіки.

У межах кредитної програми передбачено, що бізнес-клієнти отримують позики у розмірі від 100 тисяч грн до 4 мільйонів гривень (мікропідприємці), та до 5 мільйона гривень – для малого бізнесу.

Привабливість програми зумовлена тим, що бізнесу надається низька відсоткова ставка за умови створення нових робочих місць. Плюс вартість кредиту є дешевшою, оскільки присутня фінансова підтримка держави.

Раніше ми розповідали, як через прописку можна не отримати кредит за програмою "5-7-9". Також ми писали, як в Україні хочуть спростити умови погашення кредитів аграріям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.