Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні змінилися умови мікрокредитування: що чекає на позичальників

Розповідаємо, яке нововведення підтримав уряд та що відбуватиметься з відсотковими ставками за мікрокредитами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для позичальників запровадили певні зміни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У середу, 22 листопада, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9422 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг". Даний документ передбачає обмеження ставок за мікрокредитами та запровадження нового показника.

Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

"Прийняття відповідного законопроєкту у другому читанні підтримали 255 нардепів", – зазначив Железняк.

Про що йдеться в законопроєкті

Згідно з документом, в Україні з'явиться показник "денна відсоткова ставка за споживчим кредитом". Також відбуватиметься поступове зниження максимального розміру такої ставки на рівні 1% на день від загального розміру кредиту.

До того ж відбудуться зміни й для кредитодавців та, зокрема, для НБУ:

  • кредитодавцям та новим кредиторам пропонують заборонити вимагати сплату інших платежів, які не враховані в розрахунку денної відсоткової ставки, що вказана у договорі;
  • НБУ отримає певні повноваження щодо встановлення додаткових вимог до оцінки платоспроможності позичальника та розрахунку відсоткової ставки.

"Національний банк України фіксує надвисоке ціноутворення на ринку мікрокредитування. Виходить, денна номінальна ставка може сягати 5% в день, а середня номінальна річна процентна ставка – понад 1 000% річних", – йдеться у пояснювальній записці.

Річ у тім, що мікрокредити передбачають надання позики у невеликих сумах, однак через зависоку відсоткову ставку багатьом позичальникам складно повертати кредит.

Які ще зміни передбачає документ

Певні зміни торкнуться й законодавства щодо виконання зобов’язань України в рамках Меморандуму з МВФ. Таким чином Нацбанк матиме можливість розширити свої повноваження щодо вживання заходів до банків, за результатами оцінки стійкості, та підвищення ефективності регулювання небанківських фінансових установ.

Наслідки прострочення позики

Коли українці оформлюють позику, то вони отримують договір, де прописані кредитні зобов'язання кожної зі сторін. Однак, якщо не виконати вказані в документі умови, позичальника можуть торкнутися такі наслідки:

  • нарахування пені;
  • нарахування штрафу;
  • підвищення процентної ставки.

Тому, перед тим, як підписувати кредитний договір, потрібно ретельно його вивчити, аби бути готовими до нарахування певних санкцій.

Раніше ми розповідали, що в Україні продовжили програму надання молоді пільгових кредитів. Також ми писали, що в одному з українських банків змінилися умови кредитування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.