Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Запрацюють не всі магазини: в Україну повертається Inditex

Світовий ритейлер планує вже цієї весни поступово відкрити більшу частину своїх магазинів

Фото: Respublika Park, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Весною в Україну повернеться Zara

Фото: Respublika Park, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну продовжують повертатися магазини, які були зачинені через початок повномасштабної війни. Так, вже весною 2024 року свої двері для покупців відкриють магазини, що належать Inditex.

Про це повідомляє Financial Times.

Коли відбудеться повернення Zara


Inditex, який володіє світовими модними гігантами Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti та Bershka, повідомив місцевим орендодавцям про свої плани щодо повернення в Україну на початку квітня. Холдинг відкриє не усі магазини, а 50 із понад 80.

Яка ситуація у містах України


Inditex повертається в Україну в умовах, коли багато ритейлерів, ресторанів та барів відкрили свої двері ще на початку війни весною 2022 року. За словами представників торгової асоціації, важкі умови, такі як окупація та різкі зміни в обсягах продажів, суттєво вплинули на роздрібний сектор.

За дослідженням Асоціації роздрібної торгівлі України, виторг торгових мереж скоротився з 37 млрд доларів у 2021 році до 30 млрд доларів у 2022 році, навіть за наявності інфляції.

"Окупація великих територій, грабежі, обстріли мирних міст, постійні повітряні тривоги та відключення електроенергії сильно вдарили по ритейлерах. Проте навіть у найскладніших умовах їм вдалося адаптуватися", – зазначили у торговій асоціації.

Що відомо про закриття та повернення мережі


У лютому 2022 року, у день повномасштабного вторгнення Росії Inditex закрила 84 магазини в Україні. З того часу компанія припинила постачати товари в нашу країну, але продовжувала сплачувати податки та зарплату своїм 1 000 українським працівникам. Попри важкі умови, Inditex зберегла договори оренди з орендодавцями, але не розкрила умов цих угод.

Зараз компанія планує відкрити магазини поетапно, починаючи з 20 точок, включаючи аутлети Zara у торгових центрах Києва, та в деяких містах західних областей. Загалом кількість магазинів зросте до 50, проте Inditex не надає точної інформації щодо термінів цього процесу.

Представники компанії підкреслили, що безпека співробітників та клієнтів є пріоритетом. Деякі українські співробітники вже відправлені до Польщі для навчання, щоб готовити їх до повернення на роботу.

Варто зазначити, що деякі магазини, а саме 34 точки, не відкриються, адже знаходяться на півдні та сході України. Там відбуваються бойові дії, а мирні міста часто піддаються ворожим обстрілам, тому український уряд заборонив комерційну діяльність.

Чи вийшов Inditex з Росії


Після початку повномасштабного вторгнення Inditex покинув російський ринок, хоча там було найбільше його магазинів, поступаючись лише Іспанії. Там було продано більшість торгових точок, а інші були закриті. Проте, він зміг зберегти можливість повернутися у разі змін у ситуації.

Раніше ми повідомляли, що H&M активно відновлює роботу та повернувся ще у два ТРЦ. Також ми писали, що у SkyUp натякнули про повернення в Україну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.