Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Аферисти в дії – хакери завдали мільйонні збитки світовим компаніям

З початку 2018 року аферисти постійно робили атаки на сервери даних компаній і за кілька років змогли вкрасти чималу суму грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку продовжують працювати аферисти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні шахраї продовжують працювати навіть під час війни. Вони постійно придумують схеми та роблять все можливе, аби залишити вас повністю без грошей. Так, наприклад, сталося зовсім нещодавно, коли аферисти завдали збитків міжнародним компаніям на суму більше ніж три мільярди гривень. Всю банду вдалося знешкодити.

Про це пише Нацполіція.

На цей раз стали жертвами провідні світові компанії:

  • Франції;

  • Норвегії;

  • Німеччини;

  • Нідерландів;

  • Канади;

  • США.

Вони стали жертвами хакерів. Однак злочинців викрили кіберполіція та слідчі Національної поліції України. Збитки, завдані цими хакерами, становили понад 3 мільярди гривень.

Що відомо

З початку 2018 року аферисти постійно робили атаки на сервери даних компаній. Злочинці використовували віруси-шифрувальники й в такий спосіб атакували акаунти співробітників, та розповсюджували шкідливий код у корпоративній екосистемі. Як результат, хакери отримували доступ до серверів та крали інформацію.

Мільйонні виплати в криптовалюті вимагалися членами міжнародної кримінальної групи за дешифрування даних на комп'ютерах жертв, що робило їх непридатними.

В одному із повідомлень йдеться про наказ зловмисників перерахувати 450 BTC на підконтрольний криптогаманець для відновлення роботи серверів однієї з провідних хімічних компаній Нідерландів. Це становить еквівалент 48 мільйонів гривень.

За кілька років роботи хакери зашифрували понад 1 000 серверів світових підприємств. Вони спричинили спричинило збитки у розмірі понад 3 мільярди гривень у перерахунку на національну валюту.

Як захистити свої гроші на картці

Раніше ми вже писали про те, що насправді українці можуть захиститися від аферистів навіть самостійно. Адже здебільшого люди навіть "допомагають" злочинцям, коли пишу паролі від карток у доступних місцях, розповідають контактні дані іншим тощо. Аби не стати жертвою шахраїв, потрібно дотримуватися простих правил безпеки:

  • не тримайте PIN-код картки разом із самою карткою, його потрібно знати напам’ять;

  • не розголошуйте PIN-код і CVV2-код своєї платіжної картки третім особам. Ігноруйте запити надати цю інформацію навіть від працівників банку або представників правоохоронних органів;

  • регулярно змінюйте PIN-код картки. Але робити це потрібно через перевірений банкомат, який розташований всередині відділення банку.

Якщо вас зацікавила ця тема, то про інші лайфхаки ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв вам про те, яку підступну схему вигадали шахраї, щоб виманити гроші в українців. Також ми розповідали вам, чому не можна залишати чеки на касі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.