Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Більше можливостей та менше ризиків: який інструмент змінить погляд на інвестиції

Інвестиційний експерт поділився своєю історією роботи з опціонами та розповів, які можливості дає цей інструмент

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестиційний експерт розповів про досвід роботи з опціонами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі фінансів, де кожен крок — це стратегічний крок, опціони виходять на перший план як інструмент, який може змінити ваш погляд на інвестиції. Як інвесторам на фондовому ринку почати використовувати опціони? Які можливості дає інструмент та яких знань вимагає?

На ці запитання дав відповідь інвестор-практик Богдан Сидоренко в інтерв'ю сайту Pro Гроші. Він має досвід роботи на фондовому ринку США понад 9 років та понад 1,5 млрд грн у прямому і непрямому супроводі. Сертифікований спеціаліст Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України за напрямом "Торгівля цінними паперами". Лектор курсу "Опціони для портфельного інвестора" у Біржовому університеті. Автор аналітичних статей на "Мінфіні".

Як почати заробляти на опціонах? І чому цей інструмент заслуговує на увагу кожного інвестора, навіть пасивного?


Почнімо з того, що це вибір не для початківців, і я в цьому впевнений на 100%. Люди, які приходять до цього інструменту, зазвичай вже мають досвід інвестування.

Цей інструмент змінює правила роботи з активами та структуру портфеля. Ви можете формувати стратегії, які мають менше ризику, а дохід не сильно зменшиться, або, навпаки, там, де можете приймати ризик, отримувати більше, ніж звичайний спекулянт. Проте це не грааль ㅡ використання опціонів вимагає від інвестора більше фінансової дисципліни, ніж будь-який інший інструмент.

Який у вас досвід роботи з опціонами й де ви навчалися, або як опановували цей інструмент?


Активно використовувати опціони я почав з 2018 року, в момент, коли ринкова ситуація вимагала жорсткого контролю ризиків. Тоді цей інструмент і став у пригоді та довів свою ефективність. Зараз, до речі, ситуація на фондовому ринку США теж не надто стабільна, тому необхідність використання опціонів виправдовує себе сповна.

Розібратися в принципах роботи інструменту допомогли фінансова освіта, професійне інвестиційне оточення та робота у міжнародній компанії, де я маю працювати з капіталом клієнтів.

Використовувати опціони в роботі я вчився на профільних курсах за кордоном ㅡ в Україні немає глибоких курсів по цій темі. До речі, це один зі стимулів, чому я створив повноцінне навчання по опціонах у нас у Біржовому університеті ㅡ це відповідь на запити клієнтів, яких за останні роки ставало все більше.

Чому опціони є популярним інструментом серед міжнародних трейдерів?


Інвестори знають, як з допомогою опціонів наростити дохідність та захеджувати свої ризики. Якщо ми говоримо, наприклад, про трейдерів у США, то тема інвестицій та фондових ринках їм загалом ближча й більш знайома, ніж українцям, а тому й опціони вони частіше використовують для ефективнішого управління капіталом.

У першу чергу це актуально для інвесторів, які мають декілька років досвіду та капітал орієнтовно від $50 тис., а найбільш ефективно для інвесторів із портфелем від $150 тис.

Як ви прийшли до опціонного трейдингу та якими принципами наразі користуєтесь при торгівлі? Яка ваша найулюбленіша стратегія?


Для мене опціони стали ідеальним рішенням для зменшення ризику по позиціях у портфелі.

Найпопулярнішою зі стратегій, які я використовую в роботі, є Bull Put Spread. Її можу використовувати понад 10 разів на місяць. Я можу знайти хорошу компанію, але якщо її ціна буде занадто високою, то замість купівлі активу, виписую опціон із зобов’язанням викупити ці акції за тією ціною, яку вважаю справедливою. Навіть якщо мені не вдається отримати акції за бажаною ціною, то гарантовано отримую премію за проданий опціон.

Які можливості надають опціони інвесторам?


Інвестор може краще контролювати ризики, має більший вибір інвестиційних рішень, більшу варіативність інвестиційних рішень і стратегій, може отримувати прибуток без купівлі базового активу, збільшити кредитне плече завдяки роботі опціонних контрактів тощо. Можливостей насправді багато ㅡ просто потрібно навчитися працювати з інструментом.

Чи реально навчитися працювати з опціонами на акції самостійно?


Так, але в процесі можна втратити чимало часу та грошей через відсутність знань і супроводу від професіоналів. Інформацію можна знаходити на сторінках регуляторів, де розміщено чимало корисної інформації, або читати профільну літературу. Ще потрібно розумітися на технічному та фундаментальному аналізах, циклах економіки.

Також можна пройти навчання "Опціони для портфельного інвестора" в Біржовому Університеті 一 я працював над програмою цього курсу, є його лектором, тому можу сказати, що він дасть початківцю всю потрібну базу знань. І це не реклама, а щира рекомендація, бо краще вкласти в навчання і розібратися з темою, ніж втратити вп'ятеро більше через незнання.

Цікаво було б дізнатися про вашу успішну угоду, яка принесла найбільший профіт завдяки торгівлі опціонами.


У моєму портфелі чимало позицій, для кращого управління якими я використовую опціони. Наприклад, після купівлі певних акцій додатково включив у портфель захисний контракт, а потім ще й виписав опціон із правом викупити мої акції за певною ціною, за що одразу отримав премію.

У мене був кейс, коли клієнту закрив угоду з опціоном на суму з шістьма нулями за місяць, але там і розмір капіталу був відповідний. Собі особисто провів угоду, що дала дуже класний профіт, але я стежив за ситуацією 3 роки та прийняв дуже високі ризики ㅡ це не історія для початківців. Краще отримувати регулярний та стабільний позитивний результат, ніж намагатися завдяки удачі заробити величезний прибуток на одній конкретній угоді.

Як ви оцінюєте роль емоцій у процесі опціонного трейдингу?


Дуже важливо до кожної угоди підходити виважено, з проведеним аналізом, зробленим розрахунком та чітким планом. А емоційних угод навпаки важливо уникати.

Крім того, поширеною помилкою новачків є необережність і зайва самовпевненість після серії успішних операцій. На хвилі позитивних емоцій інвестор може переоцінити свою компетенцію й отримати збиток, який може бути більшим за всі попередні прибутки.

Як ви ставитеся до використання автоматизованих систем та алгоритмів у своїй опціонній торгівлі? Які переваги та обмеження ви бачите в "ручному" підході до опціонного трейдингу?


У цю тематику я заглибився ще у 2016 році, коли цікавився створенням алгоритмів. Вважаю, що для роботи з базовими активами це цікавий підхід, але використання алгоритмів при торгівлі опціонами ㅡ це для інституційних інвесторів.

Щодо обмежень, то варто пам’ятати, що робота з опціонами вимагає використання значної кількості інформації та спеціалізованих ресурсів, таких як платні підписки, калькулятори, які стануть у пригоді при розрахунках угод. Одна стратегія може містити від 1 до 8 позиції, як правило, їх 3.

Для максимально пасивного інвестора цей інструмент підійде?


Пасивних інвесторів не буває. Будь-яка людина, яка інвестує, вона буде витрачати час і ресурси на це. Цей інструмент підійде інвесторам із досвідом незалежно від їхньої стратегії, основне ㅡ разом із досвідченим колегою навчитися користуватися інструментом. І все.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.