Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Це відомо не всім – скільки рекомендують щомісяця відкладати з зарплати

В житті можуть статися непередбачувані ситуації, коли без фінансової подушки не обійтися

Фото: УНІАН, скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям слід відкладати кошти, щоб сформувати фінансову подушку на випадок негараздів

Фото: УНІАН, скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли розпочалася повномасштабна війна, чимало українців стикнулися з проблемою нестачі коштів через відсутність фінансової подушки. Вони не відкладали регулярно певні суми, тож коли настала необхідність, опинилися у скруті. Щоб бути готовими до життєвих викликів, треба думати про майбутнє і планувати бюджет якісно.

Про це розповів економіст Павло Шеремета в інтерв'ю РБК-Україна.

Він наголосив, що почати відкладати гроші ніколи не пізно. Інше питання – скільки заощаджувати, аби підготуватися до несподіваних витрат. Необхідно, щоб суми вписувалися у щомісячний бюджет і не призводили до фінансових незручностей.

"Це питання залежить від того, які у вас доходи, які видатки. Для себе я зробив такий висновок: 15-30% від доходу треба відкладати. Потрібно виробити внутрішню дисципліну, що це недоторканний запас", – констатував Шеремета.

Звісно, це буде справедливим не для всіх, адже залежить від середнього заробітку та потреб людини. Важливо детально розібрати, від яких витрат ви можете відмовитися, щоб ці кошти відкласти у запас. А якщо доходи дозволяють заощаджувати більше, краще дозволити собі формувати велику фінансову подушку.

За словами експерта, середній рівень заощаджень у світі становить 25-30%, тоді як в Україні – лише 13%, а в Китаї – 45%. Павло Шеремета розповів про знайомого корейця, аби проілюструвати свої слова прикладом:

"Одного дня ми з друзями вирішили випити кави. Він каже: "Я не йду". Хоча в очах видно, що хоче. Чому? Він вичерпав свій бюджет на каву цього тижня. Ось така культура".

Які "грошові блоки" не дозволяють розбагатіти

Раніше ми розповідали, що в багатьох людей фінансові проблеми виникають не через зовнішні обставини, а внутрішні переконання і бар’єри. Деякі з них "зростали" з дитинства, тож позбутися вкорінених установок може бути нелегко. Як уточнила фінансистка Наталія Рудевіч, необхідно визначити ці психологічні блоки та змінити їх, спроектувавши на реальне життя.

Здебільшого бар’єри з’являються в сором’язливих людей, які думають:

  • "я не заслуговую";
  • "я недостатньо гарний";
  • "краще не висовуватись".

Такі переконання блокують рух до фінансової стабільності через проблеми проявленості. Проте буває, що проблеми пов’язані з великою самовпевненістю, а не низькою самооцінкою. Незважаючи на причини, їх треба викорінювати, встановивши причинно-наслідковий зв'язок.

"Часто ми конфлікти компенсуємо, створюючи собі грошові проблеми, але за хибними переконаннями ховаються страхи, негативні асоціації, проекції низької чи надто високої самооцінки", – зауважила експертка.

Як тільки прийде усвідомлення проблеми, з’явиться бажання від неї позбутися. Самотужки впоратися важко, тому бажано звернутися за кваліфікованою допомогою. Хоча трапляється, що неправильні думки вдається викорінити лише силою власного характеру.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно розпоряджатися своїми грошима у новому році. Також ми повідомляли про навчання майбутніх мільйонерів і розповідали, як розвивати фінансову грамотність у дітей з раннього віку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.