Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Фінансові лайфхаки: 7 способів заощадити гроші українцям

Памʼятайте, коли ви йдете в магазин, то маркетологи намагаються зробити все, аби ви купили якомога більше продуктів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Збільшити бюджет цілком реально

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні чимало відбулося і фінансових змін. Ціни зросли, а тому громадяни шукають будь-які способи, аби зекономити та зберегти свій бюджет. Та це цілком можливо завдяки кільком лайфхакам.

Експерти сайту Al Jazeera розповіли, на чому і як можна економити.

Для початку, якщо ви не хочете жити від зарплати до зарплати та брати борги, треба зрозуміти, які у вас реальні доходи та витрати. А тому виділіть на це час та порахуйте, аби потім знати від чого відштовхуватися.

Також постійно памʼятайте, що коли ви йдете в магазин, то маркетологи намагаються зробити все, аби ви купили якомога більше продуктів, а іноді навіть ті, які вам зовсім не треба. Тому для такого випадку є кілька способів, аби встояти перед спокусою.

  • Складайте список покупок. Суворо дотримуйтеся його і не купуйте нічого зайвого, що ви там не вказали.

  • Купуйте все регулярно, а не спонтанно. Дослідження показують, що найкращий день для покупок – будній. А тому краще обрати якийсь один день тижня і лише тоді ходити за продуктами.

  • Тримайтеся якомога далі від спокуси. Не проходьте біля різних солодощів і газованих напоїв.

  • Купуйте під час розпродажів. Особливо це стосується електроприладів чи меблів, адже тоді вам вдасться зекономити чималі гроші.

  • Отримайте дисконтну карту. Багато магазинів пропонують їх своїм покупцям. У такий спосіб ви зможете отримати чимало переваг.

  • Ціни на бензин із кожним днем дедалі сильніше підвищуються. Заощадити в цьому випадку вам допоможе спокійне водіння, регулярне технічне обслуговування машини, групові поїздки.

  • Рахунки на електрику не будуть вас лякати, якщо користуватиметеся енергоощадними лампочками, вимкнете телевізор, ігрову приставку, зарядку, коли ними не користуєтеся. Також краще вмикати прилади до 15-ї та після 19-ї години, адже це час не пікового навантаження.

Якщо ви будете дотримуватися всіх цим правил, то вже через певний час побачите результат, а в майбутньому такий спосіб життя вже стане звичкою.

З чого почати вчитися фінансової грамотності

Для початку вам варто читати книги та статті на цю тему. Наприклад, про основи особистих фінансів, інвестування та ефективного управління грошима. Також не забувайте про онлайн-курси та відеоматеріали. Ба більше, наразі чимало такої інформації дається вам безоплатно. Також варто:

  • відвідувати вебінари та лекції, які проводять справжні експерти;

  • використовувати фінансові додатки, наприклад, застосунки для відстеження витрат та планування бюджету тощо;

  • консультуватися з фінансовим радником, який надасть вам персональні поради та відповість на ваші конкретні питання.

Та памʼятайте, що свою фінансову грамотність важливо розвивати, аби краще розуміти та керувати своїми грошима.

Раніше ми розповідали про фінансові нововведення в українських банках у 2024 році. Також ми писали, скільки держава витратила на фінансування соціальних виплат наприкінці 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.