Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Чи мають похилі батьки право на аліменти від своїх дітей – висновки адвоката

Експерт наголошує, що у деяких випадках люди не зобов'язані платити гроші, однак це стосується не всіх

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть додатково утримувати своїх родичів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні законодавство стверджує, що утримувати у певному віці мають не лише батьки своїх дітей, але і діти своїх батьків. Йдеться вже про той вік, коли доросла людина не може працювати та самостійно заробляти гроші. А тому у певних випадках навіть з дітей можуть стягнути аліменти.

Про це розповів адвокат Мар'ян Сащук в Instagram.

У яких випадках аліменти на користь батьків призначають, а у яких – ні

"Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх неповносправних батьків закріплено у статті 51 Конституції України. Крім того, у статті 202 Сімейного кодексу України вказано, що повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх літніх батьків, які є непрацездатними й потребують матеріальної допомоги", – каже юрист.

Обов'язковою умовою, аби людині призначили аліменти на батьків, є їхня непрацездатність та потреба у матеріальній допомозі.

"Непрацездатними вважаються особи, які досягли пенсійного віку, або мають встановлену інвалідність. А також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника. Важливо, що крім сплати аліментів, повнолітні діти мають брати участь також і у додаткових витратах на батьків, викликаних важкою хворобою, інвалідністю, або немічністю", – пояснює Сащук.

Однак важливо, якщо мати чи батько ухилялися від виконання батьківських обов'язків, а також не сплачували аліменти, то суд може звільнити їхніх дітей від обов'язку утримувати таких батьків.

"Правда тут є один дуже важливий нюанс. Якщо свого часу батько чи мати не брали участі у вихованні дитини, але заяву до суду про стягнення аліментів не подавали, то у такому випадку вважається, що всіх все влаштовувало. А такий батько чи мати брали належну участь у вихованні дитини. Відповідно такі горе-батьки матимуть право претендувати на аліменти, але вже для себе", – говорить адвокат.

Експерт наголошує, якщо батьки не беруть участі у вихованні дитини та не платять ніяких грошей, то важливо звертатися до суду, аби в майбутньому не мати проблем.

Що потрібно для того, аби отримувати аліменти

Зазвичай у такому випадку потрібно встановити рішення суду або укласти добровільну угоду між батьками або іншими особами, які мають обов'язок сплачувати аліменти. Ось кілька кроків, які можуть бути необхідні:

  • Визначення потреби.

  • Збір доказів.

  • Подання заяви до суду.

  • Розв'язання питання в суді.

  • Виконання рішення суду або угоди.

Важливо мати на увазі, що процес отримання аліментів може варіюватися залежно від законодавства та правил вашої країни або регіону.

Раніше ми писали, які виплати українці будуть отримувати в цьому році, а також що зарплата військовослужбовців визначатиметься на основі тарифних розрядів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.