Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким українцям стане простіше отримати соціальну стипендію: що змінилось

Розповідаємо, як отримати соціальну стипендію в Україні, хто має право на її призначення та які документи для цього потрібні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які постраждали від російської агресії можуть розраховувати на всебічну підтримку з боку держави. Таким людям надається грошова підтримка, призначаються соціальні виплати та пільги. З метою допомоги вразливим категоріям населення, уряд спростив призначення соціальних стипендій для деяких категорій громадян.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України.

Згідно зі змінами, буде спрощено перелік документів для призначення стипендії дітям учасників бойових дій. А також оптимізовано процедуру отримання соцдопомоги для осіб з інвалідністю, осіб які не мають права на пенсію, а також для дітей з інвалідністю та громадян з інвалідністю з дитинства.

"Урядом ухвалено Постанову, відповідно до якої з 1 січня 2024 року соціальні стипендії зможуть отримувати студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні, ув’язнені чи в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через збройну агресію РФ проти України, а також їхні діти", — зазначається у повідомленні.

Які документи потрібно мати для призначення соціальної стипендії

Відповідні стипендії будуть призначати українцям за наявності таких документів та довідок:

  • для учасників бойових дій та їхніх дітей — довідки про безпосередню участь у бойових діях, якщо ще не оформлено посвідчення УБД;
  • для осіб, які були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України — виписки з відповідного Єдиного реєстру осіб (Єдиний реєстр осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України);
  • для дітей громадян позбавлених волі внаслідок війни — виписки або копії рішення (протоколу) про встановлення факту позбавлення особи особистої свободи.

Що підштовхнуло уряд до відповідних рішень

Втратити важливі паперові документи можна і в мирний час, але в умовах війни такі випадки трапляються доволі часто. Це стосується також паперів, необхідних для призначення соціальної допомоги, саме тому Міністерство соціальної політики передбачило можливість альтернативного вирішення питання.

У разі втрати паперових документів, для призначення соціальної стипендії може бути використана копія виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) або медичного висновку про дитину з інвалідністю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям виплатять кошти на оренду житла та комуналку. Також ми повідомляли, що деяким ВПО хочуть скасувати виплати і розповідали, хто може залишитися без допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.