Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям виплатять кошти на оренду житла та комуналку – кому і як отримати

Кошти доступні переселенцям у кількох областях України, їх можна використати лише на оренду житла та оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям доступні виплати на оренду житла та оплату комуналки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Внутрішньо переміщені особи до 10 грудня можуть подати заявку на фінансову допомогу від чеської гуманітарної організації "Людина в біді". Кошти виплачують на оренду житла в чотирьох регіонах України. Також додатково призначають виплати родинам, які хочуть переїхати в іншу квартиру.

Про це йдеться на сторінці заповнення онлайн-форми.

Підтримка розповсюджується в межах проєкту "Надання невідкладної допомоги для підготовки до зими постраждалим від конфлікту громадам, та підтримка громад на звільнених територіях". Взяти участь у програмі можуть ВПО, які мешкають у Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій та Житомирській областях і потребують коштів на оренду житла.

Розмір виплат буде покривати проживання у квартирі та оплату комунальних послуг протягом 6 місяців. Додатково сім’ї можуть отримати 5 000 грн, якщо планують переїхати. Гроші призначають домогосподарствам із мінімум трьома членами, які постраждали внаслідок повномасштабної війни та мають офіційний статус внутрішньо переміщених осіб.

Категорії відбору сімей такі:

  • проживали у територіальних громадах, розташованих у зонах активних бойових дій чи тимчасової окупації;
  • станом на момент подання заявки перебувають під загрозою виселення з місця компактного проживання чи іншого житла;
  • мешкають в незадовільних умовах, наприклад, на невеликій площі, без відповідних санітарних умов, опалення, водопостачання, електрики тощо.

Також існують певні пріоритетні верстви населення, серед яких вагітні жінки, родини з трьома і більше неповнолітніми дітьми, домогосподарства з одним із батьків, сім’ї з маломобільними особами чи хронічними хворими.

На відміну від багатьох інших програм фінансової допомоги ВПО, претенденти на ці виплати можуть подати заявку, навіть якщо раніше отримували кошти на оренду житла (після 24 лютого 2022 року). Втім вони не матимуть пріоритетності під час відбору.

Українцям необхідно до 10 грудня заповнити онлайн-форму чи особисто зустрітися із представником організації та здійснити реєстрацію. Після подачі заявки відповідь надійде протягом 30 днів на мобільний телефон.

Виплати до Дня Незалежності

Раніше ми розповідали, що деяким категоріям українців необхідно до 10 грудня подати заявку на отримання одноразової виплати від держави до Дня Незалежності 2024 року. Більше того, уряд розширив перелік одержувачів, тож право на кошти тепер мають військовослужбовці та правоохоронці.

Загалом виплати розраховані на працівників багатьох структур, зокрема, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Державної податкової служби, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства юстиції тощо.

Плюс кошти призначатимуть учасникам бойових дій, які набули статус у 2023 році. Зауважимо, сума фінансової допомоги не визначена, її призначають індивідуально.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким ВПО хочуть скасувати виплати і розповідав, хто може залишитися без допомоги. Також ми повідомляли, хто з українців може отримати 50 тис. грн на навчання та оздоровлення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.