Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким українцям виплатять нову фінансову допомогу – хто може отримати гроші

Через війну чимало об’єктів у багатоквартирних будинках зазнали пошкоджень, тож їхні власники потребують фінансової підтримки

Фото: УНІАН, Pexels, Zelenskiy/Official. Колаж: Pro Гроші

Українцям виплатять кошти на відновлення багатоквартирних будинків

Фото: УНІАН, Pexels, Zelenskiy/Official. Колаж: Pro Гроші

Українці, які мешкають у багатоквартирних будинках і мають потребу в коштах на відновлення пошкодженого внаслідок війни житла, можуть подати заявку на нову фінансову допомогу в рамках грантової програми "Віднови дім". Але важливою умовою призначення виплат є розташування об’єкту на підконтрольній Україні території.

Про це йдеться на офіційному сайті програми.

Мета проєкту – посприяти діяльності ОСББ у відновленні квартир, тож отримані гроші можна витратити виключно на реконструкцію будівлі та ремонтні роботи. Визначеної суми допомоги немає, вона залежить від кошторису. Але якщо учасник програми потребує більше 1 млн гривень, то ОСББ необхідно провести експертну оцінку та отримати позитивний звіт експертів.

Критерії відбору для участі у грантовому проєкті такі:

  • будинок постраждав внаслідок активних бойових дій;
  • ОСББ розташований на вільній від російських окупантів території.

Існують певні вимоги щодо того, як можуть бути витрачені грантові кошти. Наприклад, ними дозволяють оплачувати ремонт або заміну віконних конструкцій, балконів, дверей, відновлення фасадів і покрівель, а також котелень та інженерних мереж, що знаходяться на даху споруди.

Претендентам потрібно спершу виконати обстеження руйнувань та оформити підтверджувальні документи. Після проведення зборів ОСББ необхідно зафіксувати спеціальним протоколом згоду мешканців на участь у програмі. Потім варто скласти детальний кошторис, укласти договір з компанію, яка займатиметься відновлювальними роботами, і відкрити рахунок у банку для отримання коштів.

Заявку треба відправити на електронну пошту [email protected].

Допомога на оренду житла

Раніше ми розповідали, що внутрішньо переміщеним особам будуть виплачувати фінансову допомогу на оплату оренди та комунальних послуг протягом 6 місяців. Програму запустили для мешканців Львівської, Івано-Франківської, Вінницької та Житомирської областей, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

Претендентам необхідно до 10 грудня заповнити онлайн-заявку, після чого у разі позитивної відповіді на банківський рахунок надійде перша сума допомоги. Додатково учасники мають змогу отримати 5 000 грн, якщо хочуть змінити місце проживання та переїхати на іншу квартиру.

Умовами участі є наявність у родині мінімум трьох осіб, проживання у незадовільних умовах (наприклад, немає води, світла чи опалення, погані санітарні умови), загроза виселення з поточного житла. Плюс ВПО повинні були переїхати у вказані регіони з окупованих територій або розташованих поблизу зони активних бойових дій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де можна купити все необхідне для ремонту. Також ми повідомляли, що деяким українцям виплатять понад 80 000 гривень і розповідали, хто може розраховувати на допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.