Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Дохід за депозитами впаде? Що може статися з банківськими вкладами у 2024 році

Цього року банківські установи продовжать розвивати саме гривневі депозити, щоб зберегти дохідність українців

Фото: УНІАН, скриншот, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Банки можуть скоротити ставки за гривневими депозитами у 2024 році

Фото: УНІАН, скриншот, НБУ. Колаж: Pro Гроші

З огляду на економічну ситуацію в Україні не виключено, що у 2024 році ставки за депозитними гривневими програмами скоротяться. Але дохідність залишатиметься на достойному рівні, щоб українці продовжували використовувати цей інструмент для захисту власних заощаджень.

Про це розповів директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв.

На думку експерта, перший квартал не принесе відчутних змін, ситуація відповідатиме рівню жовтня-грудня 2023 року, коли домінували короткострокові депозити терміном від 3 до 6 місяців. Їхня частка в загальній структурі становить понад 50%.

Станом на початок року в Україні є оптимальна кон’юнктура для подальшого розвитку банківських депозитів. Середня дохідність дорівнює 14-14,5% річних, залежно від терміну розміщення. Передбачається, що з другої половини січня фінансові установи можуть вдатися до зниження показників на 0,5-1,5%. Тоді дохід за 3-6 місяців складе 13,5-14%, за 9-12 місяців – 13-13,5%.

"З огляду на отримуваний дохід та чистий прибуток гривневі депозити залишатимуться найбільш привабливим інструментом для збереження і примноження коштів громадян", – підкреслив фахівець.

На думку Замотаєва, цього року кількість нових вкладів у національній валюті збільшиться і становитиме:

  • понад 40-45% від загальної кількості – на термін від 3 до 6 місяців;
  • до 35% – на термін від 9 місяців до 1 року;
  • від 5% до 7% – на термін від 1 року і вище.

Що стосується валютних вкладів, то їхня частка очікується на рівні 15-18%, а дохідність сягне показника 1,8% річних для доларових депозитів і 1,5% – для євро.

"Банки акцентовано розвиватимуть саме гривневі депозити, пропонуючи клієнтам пристойний дохід, який з лишком перекриватиме інфляцію", – констатував Дмитро Замотаєв.

Не виключено, що у 2024 році темпи інфляції надалі знижуватимуться. В такому випадку ставки за гривневими депозитами впадуть до 12-10% річних. Але дохід вкладників не постраждає, оскільки чистий прибуток, тобто з урахуванням інфляції та обов’язкових комісій, становитиме орієнтовно 4-5%. Тож українці зможуть зберегти власні заощадження та користуватися банківськими інструментами без страху залишитися без грошей.

Що може вплинути на розвиток депозитних вкладів

Чинників, які сприятимуть позитивній тенденції, буде достатньо. Ними стануть:

  • динаміка економічного розвитку;
  • покращення експорту;
  • обсяг та системність міжнародної фінансової допомоги від партнерів України;
  • ситуація на фронті та наслідки воєнних дій;
  • максимальна ефективність ухвалених економічних та політичних рішень.

Замотаєв прогнозує, що пік активності серед українців припаде на січень-лютий, травень-червень та вересень-жовтень: саме в ці періоди наші громадяни будуть відкривати найбільше нових депозитів. Що цікаві, піки можуть збігатися з потенційними рішеннями Національного банку щодо зменшення облікової ставки за сертифікатами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що банки перепишуть відсотки за кредитами та розповідав, яких змін чекати у 2024 році. Також ми повідомляли, чому українцям активно почали видавати кредити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.