Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Банки перепишуть відсотки за кредитами: яких змін чекати у 2024 році

У наступному році має відбутися період інтенсивного розвитку кредитної сфери, з акцентом на введення нових програм та зниження ставок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні банки розширять кредитні можливості

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році банківський сектор розширює свої можливості. Фінансові установи будуть акцентувати свою увагу на реалізації власних програм автокредитування, іпотеки та кредитування малого та середнього бізнесу.

Про це розповіла перша заступниця голови правління ГЛОБУС БАНКУ Олена Дмітрієва.

Що вплине на розширення кредитних програм


Експертка припускає, що за сприятливих економічних умов в Україні відбудеться подальше зниження облікової ставки до 14-12%. Це створить стимул для комерційних банків розширювати кредитні програми під більш вигідними умовами для клієнтів. Тому у 2024 році можна очікувати зниження ставок на банківські кредити від 2% до 4%, залежно від виду кредиту, терміну його сплати та початкового внеску.

Що відбудеться з державними кредитними програмами


Дмітрієва відзначила активну участь комерційних банків у реалізації державних кредитних програм, зокрема в:

  • "5-7-9" та "Доступний факторинг";
  • "Енергодім";
  • пільгової іпотеки "єОселя".

Експертка також розповіла про успішне відновлення кредитування об'єднаних співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), наголошуючи на планах видати понад 200 мільйонів гривень кредитів за програмою "Енергодім" у 2024 році.

Які зміни чекати у 2024 році


Керівниця банку висловила очікування щодо поступової трансформації деяких державних пільгових програм, зокрема "5-7-9" та "єОселя". За її словами, програма "5-7-9" може зазнати певну "ревізію" і поширити свій вплив на регіони з високими воєнними ризиками та на галузі, які ще не відновилися після вторгнення. Щодо "єОселі", ефективність програми буде залежати від обсягу фінансування та популяризації серед девелоперів житла.

Дмітрієва висловила надію, що у 2024 році частка кредитів за програмою "єОселя" на ринку первинного житла зросте до 20-25%, підкреслюючи, що для цього необхідна активна участь забудовників та їхня готовність до адаптації під нові законодавчі вимоги. Вона також відзначила позитивні зміни у ставленні девелоперів до участі в цій пільговій програмі кредитування, особливо від системних компаній зі значним досвідом будівництва та фінансовою міцністю.

Чому українцям почали активно видавати кредити


Фінансові установи активно збільшують обсяги кредитування як населення, так і бізнес, сприяючи економічному відновленню. Так, кредитування підприємств у гривні триває шість місяців поспіль, що призводить до покращення фінансового стану компаній і підвищення їхньої активності. Програма "Доступні кредити 5-7-9%" допомагає утримувати цей позитивний тренд, але її ефективність потребує перегляду для оптимізації бюджетних коштів і підтримки малих та середніх підприємств.

Попит на кредити росте не лише за пільговими умовами, але й за стандартними умовами. Згідно зі звітом НБУ, пік кредитних втрат від війни вже пройдено, і банки виявляють великий інтерес до кредитування, готові взяти на себе помірні ризики та ефективно управляти проблемною заборгованістю.

Раніше ми повідомляли, що робити українцям, яким важко погасити заборгованість. Також ми писали, де в Україні найчастіше купують житло в кредит.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.