Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ідентифікацію в Ощадбанку хочуть продовжити: що варто знати пенсіонерам-ВПО

Пенсіонери можуть використовувати цифрові інструменти для здійснення ідентифікації, а не відвідувати відділення банку чи ПФУ

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам необхідно пройти ідентифікацію в Ощадбанку

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Для деяких категорій населення існує необхідність пройти фізичну ідентифікацію особи, щоб підтвердити правомірність отримання пенсії. Йдеться про внутрішньо переміщених осіб, які отримали цей статус до 24 лютого 2022 року. Наразі уряд планує продовжити строки перевірки, оскільки часу залишилося до 31 грудня.

Про це розповіла пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Практика ідентифікації існує з 2004 року. До певних ВПО норми не застосовували впродовж останніх трьох років, з початку пандемії коронавірусної інфекції. І лише 1 липня 2023 року, коли офіційно завершився карантин, їх відновили.

Здійснення перевірки відбувається у відділеннях Ощадбанку, адже саме ця фінансова установа виплачує пенсії. Також можна скористатися цифровими інструментами верифікації особи. Українцям дали 6 місяців, тобто строк завершується 31 грудня.

В уряді розуміють, що повномасштабна війна заважає багатьом пенсіонерам пройти фізичну ідентифікацію. Хтось залишився на окупованій території, комусь довелося виїхати за кордон тощо. Доступу до банківських відділень може не бути, отже вихід – продовжити термін здійснення перевірки.

"Пропонується продовжити строк перевірки осіб в Ощадбанку до 1 квітня 2024 року. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року. Дуже важливо, щоб люди встигли її пройти та продовжили отримувати пенсії", – наголосила віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Мінсоцполітики має внести пропозицію в порядок денний засідання уряду найближчим часом, щоб вирішити питання без затримок.

Як пройти ідентифікацію дистанційно

Якщо пенсіонер не може відвідати відділення Ощадбанку чи Пенсійного фонду, існують дистанційні способи проходження процедури. Наприклад, за допомогою кваліфікованого електронного підпису від Дії або відеоідентифікації. Щоб записатися на віддалену розмову, необхідно зайти на портал електронних послуг ПФУ та здійснити такі кроки:

  • обрати вкладку "Ідентифікація у режимі відеоконференцзв’язку" у верхній частині екрану;
  • вказати дані документу, що посвідчує особу;
  • написати номер телефону та адресу електронної пошти для зворотного зв’язку;
  • визначитися зі зручним способом проведення конференції, наприклад, через Google Meet, Skype, Telegram тощо;
  • уточнити, чи є потреба в перекладі мовою жестів;
  • дати згоду на передачу даних і натиснути на кнопку "Подати заяву".

Строки ідентифікації особи за допомогою відео – від 10 до 30 календарних днів з моменту подання звернення. Щоб узгодити точний час, представник ПФУ зв’яжеться телефоном чи поштою. Подібна процедура дійсна не лише для пенсіонерів, а й для отримувачів соціальних виплат від держави.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі картки Ощадбанку будуть заблоковані з 1 січня та розповідав, що треба знати клієнтам. Також ми повідомляли, що виплати ВПО може отримати ще одна категорія українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.