Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Індексація не для усіх? Кому з українців не підвищать пенсію у 2024 році

Пояснюємо, в кого з українців розмір пенсійних виплат практично не зміниться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій у 2024 році торкнеться не усіх українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій в Україні у 2024 році відбудеться вже незабаром — з 1 березня. В уряді наразі не називають точний розмір індексації, а озвучують лише приблизний — 13%.

Втім, як пише видання На пенсії, деяким громадянам пенсійні виплати взагалі не проіндексують.

Кому з українців не проіндексують пенсії

Передбачається, що розмір пенсій не зміниться у громадян, які:

  • стали пенсіонерами менш як три роки тому;
  • отримують високі пенсії.

Також індексація не сильно вплине на розмір пенсій громадян, які отримують виплати нижчі за мінімальні. Усе таке, що таким пенсіонерам скасують інші доплати.

Індексація пенсій у березні: що відомо

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в етері телемарафону 13 лютого повідомила, що робота над постановою Кабінету міністрів про проведення індексації пенсійних виплат вже відбувається.

"Наше завдання полягає у тому, щоби усі пенсіонери, незалежно від того за якими правилами вони отримують виплати, відчули підвищення пенсій цього року. Ми уважно слідкуємо за тим, щоби ніхто із пенсіонерів не залишився поза індексацією", – сказала вона.

Раніше повідомлялося, що індексація пенсій 1 березня 2024 року очікується на рівні 13%.

Як відбувається індексація

Колишній очільник Міністерства соціальної політики Андрій Рева в етері телемарафону 13 лютого пояснив, що для розрахунку індексації, як правило, уряд використовує два ключові фактори:

  • 50% величини інфляції минулого року,
  • 50% від середнього за три останні роки зростання зарплат.

"Ці показники складалися і виводився відсоток, на який буде підвищуватися пенсія. У 2024 році до уваги братимуть показники в період з 2021 по 2023 рік", — пояснив він.

В кого пенсія зросте на тисячу гривень

Хто отримає надбавку до тисячі гривень

Передбачається, що на таку суму після індексації зростуть виплати в українців, які зараз отримують близько 8 тисяч гривень. Натомість ті, у кого зараз пенсійні виплати становлять 4 000 гривень, можуть розраховувати на надбавку до 4,6 тисячі гривень.

Раніше ми писали, як вийти на пенсію військовим та які виплати їм призначають. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.