Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кредитна стратегія: що робити українцям, яким важко погасити заборгованість

Невиконання кредитних зобов'язань може призвести до подальшого ускладнення фінансового становища

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким боржникам важко сплачувати кредити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Часто в українців, які оформили кредит, виникають труднощі з оплатою заборгованості, а це своєю чергою може призвести до подальших фінансових ускладнень. Проте, якщо боржникам важко сплачувати кредит, варто дотримуватися певних правил.

Про це йдеться на фінансовому порталі "ФінКульт" у Facebook.

Експерти радять в жодному разі не відкладати питання погашення кредитної заборгованості, у разі виникнення труднощів з оплатою, та завжди бути відкритими до діалогу з кредитором.

"Якщо ви не сплачуєте кредит, це може призвести до передачі інформації про невиконання зобов’язань за кредитом до колекторів та юридичних наслідків", – кажуть фахівці.

Тож, якщо боржникам важко сплачувати кредит, варто дотримуватися таких правил:

  • потрібно негайно повідомити свого кредитора про ситуацію, адже інколи кредитори мають спеціальні програми або опції для таких клієнтів;
  • розглянути можливість переговорів щодо перегляду умов кредиту, наприклад, зменшення щомісячних платежів, подовження терміну кредиту тощо;
  • оцінити свій фінансовий стан та розробити детальний бюджет, щоб визначити, скільки грошей можна виділити на сплату кредиту;
  • у разі складної ситуації можна звернутися до фінансового консультанта або іншого фахівця за консультацією щодо управління боргами та планування фінансів;
  • розробити план погашення зобов’язань за кредитом, розклад платежів та план послідовних конкретних дій для покриття боргу;
  • уникати нових кредитів та боргових зобов’язань для покриття поточних боргів, оскільки це може призвести до подальшого погіршення фінансової ситуації;
  • розглянути можливі наслідки несплати кредиту, це може бути зіпсована кредитна історія, надалі підвищення відсоткової ставки тощо.

Що загрожує українцям у разі несплати кредиту

Адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Микола Максимов у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, чи загрожує якесь покарання громадянам, які не виконують кредитні зобов'язання. За його словами, у такому разі ні штрафів, ні кримінальної відповідальності практично не існує в Україні.

Такі боржники можуть понести відповідальність лише у разі невиконання судового рішення.

"Наприклад, кримінальна відповідальність може настати у виключних випадках, якщо буде встановлено, що особа ухиляється від виконання судового рішення", – зазначив експерт.

Щодо штрафів, то вони також можуть бути застосовані лише на стадії, коли буде рішення суду та відкрите виконавче провадження. Найбільший – це виконавчий збір у розмірі 10% від суми кредиту.

Раніше ми розповідали, на що українці беруть позики в Польщі. Також ми писали, що в Україні подовжили програму пільгового кредитування молоді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.