Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кредитний рейтинг можна виправити? Як українцям не псувати свою репутацію перед банками

Українцям пояснили, що таке кредитний рейтинг, яка інформація враховується для його складання та як не погіршувати його показники

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кредитный рейтинг: как не ухудшить его показатели

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кредитна історія може зіпсуватися у будь-який момент. Наприклад, у людини, яка узяла позику, раптово виникнуть фінансові проблеми та, як наслідок — затримки у виплатах кредиту. Банки обов'язково врахують цю проблему і у майбутньому отримати новий кредит буде важко.

Тож на сторінці спільноти ФінКульт у соціальній мережі Facebook українцям пояснили, як не зіпсувати свій кредитний рейтинг.

Яка інформація враховується під час формування кредитного рейтингу

Насамперед це:

  • дані з кредитної історії;
  • дотримання платіжної дисципліни;
  • рівень доходів;
  • кількість існуючих кредитів;
  • співвідношення боргів та доходів;
  • інші фінансові показники.

Також уважно вивчається історія зайнятості людини, її професійна діяльність, чи є у власності нерухомість та, чи сумлінно виконуються нею зобов'язання перед іншими кредиторами.

Вплинути на кредитну історію можуть навіть борги за комунальні послуги.

"Всі ці дані складають повний портрет фінансової надійності та відповідальності позичальника. Це допомагає оцінити ризик для кредитора та визначити ймовірність повернення позики. Кожен вчасно погашений кредит його підвищує. Невчасно погашені заборгованості, навпаки, погіршують його", — йдеться у повідомленні.

Від яких організацій залежать кредитні рейтинги

Наприклад, від Бюро кредитних історій, де зберігається уся інформація про фінансовий стан людини. Ці дані Борю, за необхідності, може надавати кредиторам, які хочуть вивчити фінансову історію клієнта перед тим, як погодити йому кредит. При цьому у кожного громадянина є можливість самостійно перевірити свою кредитну історію Ця послуга раз на рік є безплатною.

Також варто пам'ятати, що установам, які надають кредитні послуги, кредитний рейтинг потрібен для того, щоби вирішити надавати кредит людині чи ні.

Високий кредитний рейтинг свідчить про те, що клієнт, майже напевно, вчасно поверне кредит, тож у майбутньому він зможе отримати ще вигідніші умови позики.

Якщо ж рейтинг знижується, то це означає, що кредитор дуже ризикує, якщо вирішить надати кредит людині з сумнівним кредитним рейтингом. Через погану кредитну історію клієнт може й не отримати кредит.

Як покращити свій кредитний рейтинг

Для цього завжди потрібно:

  • завжди бути фінансово відповідальними;
  • не переоцінювати власну фінансову спроможність, беручи кредити;
  • дотримуватися дисципліни вчасного погашення будь-яких боргових зобов’язань.

Як повернути товар, придбаний у кредит

Українські споживачі мають пам'ятати про важливе правило: вони можуть скасувати домовленості про споживчий кредит впродовж чотирнадцяти днів. Про свою відмову споживач має повідомити свого кредитодавця у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа.

Раніше ми пояснювали, як перевірити наявність боргів. Також ми писали, як "Дія" допоможе розібратися у кредитній історії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.