Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як повернути товар, узятий в кредит – все, що потрібно знати українцям

У Держпродспоживслужбі детально поясни, чи можуть українці відмовитися від покупки, якщо вона була оформлена у кредит

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як повернути товар, узятий у кредить

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці знають, що деякі покупки, якщо потрібно, можна повернути продавцю та отримати назад витрачені гроші. Та багатьом незрозуміло, чи поширюється це правило на товари, куплені у кредит.

Як пояснили на Facebook-сторінці Держпродспоживслужби, українські споживачі можуть відмовитися від договору про споживчий кредит впродовж чотирнадцяти днів та не пояснювати, що стало причиною відмови.

Таке правило надає споживачам норма статті 15 Закону України "Про споживче кредитування". Про свою відмову споживач має повідомити свого кредитодавця у письмовій формі (у паперовому вигляді або у вигляді електронного документа. Його потрібно створити згідно з вимогами, визначеними Законом України "Про електронні документи та електронний документообіг").

Встигнути це зробити потрібно до того, як закінчиться 14-денний строк від моменту укладення договору про споживчий кредит. Отже, якщо громадянин оформить споживчий кредит, але потім вирішить обміняти або повернути товар, який придбав на виплат, йому потрібно:

  • надати кредитодавцю заяву про відмову від договору про споживчий кредит;
  • звернутися до продавця та повідомити, що хочете повернути товар.

"Якщо ж суб’єкт господарювання відмовляється задовольнити справедливі вимоги відповідно до чинного законодавства про захист прав споживачів – звертайтесь до Держпродспоживслужби та її територіальних органів", – йдеться у повідомленні.

Чи можна повернути товар в магазин, якщо чек не зберігся

Ми вже пояснювали, що покупцям важливо обов'язково брати фіскальний чек після покупок в магазинах, однак далеко не усі українці користуються цим правилом. Втім, відмовитися від купленого товару та повернути гроші можна й без цього документа.

Так, у законі "Про захист прав споживачів" є норма, що покупець має 14 календарних днів для висунення продавцеві претензій щодо товару. Якщо прийти в магазин пізніше – в обміні вже відмовлять.

Щоби домогтися свого без чека потрібно, аби придбана річ за 14 днів, поки нею користувався покупець, збереглася в ідеальному стані. Інакше товар назад можуть не прийняти, адже буде помітно, що ним вже користувалися.

Раніше ми також розповідали, як розпізнати, що на полицях у супермаркеті є товари з Росії. Ще ми писали, що робити, якщо придбали у магазині неякісний товар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.