Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нафтогаз збагатиться за рахунок Росії? Чому агресор сплатить 5 мільярдів доларів

Розповідаємо, як компанія Нафтогаз продовжує боротися з Росією та стягує з агресора п'ять мільярдів доларів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз вимагає від Росії 5 мільярдів доларів за збитки в Криму

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Минуло вже майже 10 років відтоді, як Росія анексувала український Крим. Через дії загарбника українські компанії втратили багато своїх активів на півострові, адже їх відібрала Москва. Тим часом компанія НАК "Нафтогаз України" спільно зі ще п'ятьма представниками групи продовжують працювати над тим, аби отримати від Росії компенсацію за збитки за втрачені активи у Криму.

Як повідомила пресслужба компанії 19 грудня, суд у Великій Британії визнав рішення Гаазького арбітражу щодо компенсації українській компанії у розмірі п'яти мільярдів доларів.

За словами голови компанії Олексія Чернишева, Москва відмовляється добровільно сплатити кошти, тому "Нафтогазу" доводиться звертатися до судових інстанцій.

"Ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів у цільових юрисдикціях, де є російські активи", — сказав він.

У пресслужбі зазначили, що звернення до суду Англії та Уельсу є частиною глобальної стратегії Групи Нафтогаз зі стягнення вказаної компенсації.

"Відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду", — розповіли в компанії.

Мільярд доларів для Ощадбанку

Український державний банк, як і "Нафтогаз", теж провадив юридичну кампанію, аби отримати від Росії компенсацію за отримані збитки в Криму. Так, Арбітражний трибунал у Парижі ще у 2018 році погодився з позовом Ощадбанку та задовольнив вимогу щодо сплати Росією збитків за анексію півострова.

Наприкінці 2022 року 2022 року стало відомо, що Верховний суд Франції постановив видати виконавчі листи на стягнення з РФ в особі Міністерства юстиції на користь Ощадбанку 1,111 мільярда доларів відшкодування збитків, а також відсотки з 31 березня 2014 року за ставкою піврічного LIBOR+2% та інші витрати на суму 3,87 мільйона доларів.

Водночас Росія відмовляється визнавати законність позовів та не сплачує грошову компенсацію ні Ощадбанку, ні Нафтогазу.

Раніше ми писали, скільки українці отримують на капітальний ремонт житла. Ще ми розповідали, хто з українців може отримати до 500 тисяч гривень компенсації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.