Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Новий етап єВідновлення: скільки виплачують на капітальний ремонт житла

Раніше кошти призначали для ремонту домівок, які зазнали несерйозних пошкоджень внаслідок війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати більшу компенсацію за пошкоджене житло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть отримати підвищену компенсацію для здійснення капітальних ремонтних робіт в рамках державної програми "єВідновлення". Вже погодили понад 2 500 заявок, і це далеко не межа.

Деталі розповіла пресслужба Міністерства цифрової трансформації на офіційному сайті.

Розширення програми планували давно, її анонсувала очільниця комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Втім, не були відомі нюанси нового етапу "єВідновлення".

До цього часу українці, чиє житло зазнало руйнувань внаслідок активних бойових дій, могли отримати компенсацію на ремонт розміром до 200 000 грн. Суми вистачало, щоб закупити товари і матеріали для відновлення незначних пошкоджень.

Другий етап передбачає збільшене фінансове забезпечення на капітальний ремонт, якщо квартира чи будинок постраждали суттєвіше. Залежно від типу житла українці можуть розраховувати на такі максимальні суми:

  • 350 000 гривень – для власників квартир;
  • 500 000 гривень – для власників приватних будинків.

Гроші нараховуватимуть поступово. Спочатку заявникам виплатять 70% узгодженої суми, це так званий перший транш. Витративши їх, необхідно повідомити про завершення проміжних ремонтних робіт, щоб комісія місцевої ради провела перевірку та внесла відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Після цього на рахунок надійде залишок 30%.

Станом на першу половину грудня вже погодили 2 768 заяв. Нагадуємо, заявки потрібно подавати в Дії, а розмір компенсації визначають на підставі акту первинного огляду.

Як подати заявку на допомогу

Існують різні способи подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно та оформити компенсацію в рамках державної програми. Загалом претендентам на виплати необхідно здійснити такий алгоритм дій:

  • відкрити мобільний додаток чи портал "Дія";
  • зайти в розділ "Послуги" та обрати "єВідновлення";
  • натиснути на пункт "Повідомити про пошкоджене майно", пройшовши всі етапи;
  • пересвідчитися, що об’єкт нерухомості зареєстровано в Державному реєстрі речових прав;
  • відкрити рахунок "єВідновлення" в одному з банків-партнерів програми;
  • подати заявку в Дії та заповнити відповідні поля з персональними даними;
  • відправити звернення.

Окрім коштів на ремонт українці можуть отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку, якщо їхнє житло було повністю зруйноване. Для цього треба мати зареєстроване повідомлення про знищення майна, верифіковану картку платника податків у Дії та витяг про відсутність судимості. Цей документ також можна замовити в мобільному додатку.

Причому об’єкт нерухомості дозволяють обрати на власний розсуд у будь-якому населеному пункті України. Уряд не втручається у вибір власників житлових сертифікатів, але обмежує у загальній площі нового житла.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні розширять форми компенсації "єВідновлення" і розповідав, що Зеленський підписав відповідний законопроєкт. Також ми повідомляли, що клієнти Ощадбанку можуть отримати спеціальну картку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.