Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ готовий до дій? Пишний розповів про фінансові обмеження для ухилянтів

Очільник Національного банку України пояснив, чи готовий розглянути можливість обмежити деяким громадянам здійснювати фінансові операції

Фото: Андрій Пишний/Facebook, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що питання мобілізації не є компетенцією регулятора

Фото: Андрій Пишний/Facebook, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України (НБУ) висловив готовність приєднатися до консультацій у Верховній Раді з питань фінансових норм законопроєкту про мобілізацію. За словами очільника регулятора Андрія Пишного, Нацбанк має провести конструктивний діалог з парламентом.

Про це Андрій Пишний розповів в етері телеканалу "Ми – Україна".

"Я думаю, що в процесі його опрацювання в парламенті у нас повинні відбутися дискусії та обмін думками", – сказав очільник НБУ.

Андрій Пишний зазначив, що питання мобілізації не є частиною компетенції регулятора, оскільки вони належать до сфери відповідальності Кабінету Міністрів, Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил. Однак у законопроєкті передбачені фінансові обмеження для тих, хто ухиляється від військової мобілізації, тому голова НБУ підкреслив, що банк готовий активно взяти участь у процесі його обговорення.

"Ця дискусія допоможе знайти оптимальні формулювання законопроєкту, які задовольнять всі сторони та забезпечать ефективну реалізацію мобілізаційних заходів", – зазначив Андрій Пишний.

Які обмеження передбачає законопроєкт

У новому законопроєкті України щодо мобілізації та військового обліку передбачені значні обмеження для осіб, що ухиляються від мобілізації. Зокрема, їм може бути обмежено право керування транспортним засобом, розпорядження коштами та внесення до реєстру боржників.

У разі внесення до реєстру, особі застосовуються обмеження щодо:

  • отримання позик;
  • здійснення операцій з майном;
  • виїзду за кордон;
  • надання пільг;
  • користування коштами та автомобілем.

Що думає про це заступниця голови НБУ

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що Україна, як цифрова країна, повинна уникати фінансових репресій, і висловила підтримку цивілізованим механізмам. Також вона зазначила, що розкриття інформації про клієнтів банків можливе лише за рішенням суду.

Зараз кримінальне переслідування є єдиною формою відповідальності для ухилянтів від мобілізації, але розглядаються інші шляхи, такі як штрафи, обмеження державних пільг та доступу до певних професій, щоб мотивувати їхню добровільну участь у захисті країни.

Раніше ми повідомляли, що в НБУ розповіли про ситуацію на ринку праці. Також ми писали, що в Нацбанку пояснили, чи можуть в Україні відновити фіксований курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.