Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ впровадив нові правила: яку валюту зможуть обмінювати українці

Українці останній раз мали можливість обміняти цю іноземну валюту ще до початку повномасштабної війни

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні дозволили обмінювати рублі

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 7 лютого дозволили обміняти російські та білоруські рублі на гривню. Така можливість з'явилася у підприємств та фізичних осіб.

Про це свідчить постанова №17 від Національного банку України.

Як відбуватиметься обмін рублів

Обмін рублів відбуватиметься виключно у безготівковій формі. Кожен клієнт може обміняти російські рублі та білоруські рублі лише один раз. Нацбанк не надає гарантій щодо подальших можливостей обміну, очікуючи, що громадяни вчасно позбудуться всіх рублів, що залишилися на їхніх рахунках.

Зверніть увагу, що обміняти рублі можна буде лише до 31 грудня 2024 року. Після цієї дати українці вже не зможуть позбутися російської та білоруської валюти на території нашої країни. Для здійснення цієї операції необхідно дотриматися двох передумови:

  • якщо банки-нерезиденти, за винятком банків-резидентів Росії та Білорусі, які перебувають під санкціями, та мають кореспондентські рахунки в російських або білоруських рублях, вирішили односторонньо провести валютний обмін;
  • обмін російських або білоруських рублів на вимогу клієнта фінустанови. Цей обмін може бути виконаний один раз для кожної з валют.

Варто зазначити, що на кінець листопада 2023 року НБУ надав дані про те, скільки рублів залишилося на рахунках українців. Тоді там знаходилася значна сума російських рублів, а саме 1,9 млрд гривень. З цієї суми 1,74 млрд гривень припадало на юридичних осіб, тоді як фізичні особи утримували 141 млн гривень. Білоруських рублів було менше – 2 млн гривень, і вони майже в повному обсязі припадали на рахунки юридичних осіб.

Які ще нововведення ввів НБУ

Окрім того, постановою №17 НБУ спростило процедуру зняття валютного контролю для фінансових операцій з постачання товарів, що підпадають під гуманітарну допомогу та оформлені відповідно. Це рішення робить вимоги до компаній щодо представлення документів на ввезений товар менш суворими та частими.

Раніше ми повідомляли, що росіян налякали новою банкнотою у тисячу рублів. Також ми писали, за яким курсом українці можуть обміняти долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.