Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар змінює свої позиції: який курс пропонують українцям 7 лютого

Фінансові установи корегують курс американського долара відповідно до змін, які відбуваються на офіційному рівні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок демонструє нові тенденції

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні на валютному ринку змінюються тенденції щодо курсу долара. Після дводенного здешевлення, іноземна валюта почала дорожчати. Зміни відбуваються на тлі зростання офіційного курсу американського долара.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Який офіційний курс долара 7 лютого

Національний банк вирішив відійти від тенденції зі зниження курсу долара. 7 лютого іноземна валюта подорожчала на офіційному рівні.

Коливання у бік зростання відбулося на рівні 7 копійок. Тому курс становить 37,62 гривні/долар.

Що відбулося з курсом долара в банках

Останні декілька днів банки корегували курс долара відповідно до його офіційної вартості. Тобто з понеділка по вівторок іноземна валюта дешевшала. У середу ж ця тенденція змінилася на протилежну і долар почав дорожчати.

7 лютого українцям пропонують здійснювати валютні операції за наступними курсовими показниками:

  • купівля – 37,55 гривні/долар (0,00);
  • продаж – 38,10 гривні/долар (+0,05).

Зазначимо, що у фінансових установах коливання курсу долара на цьому тижня відбувається в межах 5 копійок.

Який курс долара пропонують в обмінниках

Попри щоденні змін курсу долара в банках та на офіційному рівні, обмінники дотримуються своїх правил. Тому вартість американської валюти тримається на одному рівні вже кілька днів.

Українці мають змогу продати свої долари за 37,95 гривні/долар. Водночас обмінники пропонують купити в них іноземну валюту в середньому за 38,05 гривень/долар.

Чому долар може втратити популярність

Наразі долар грає ключову роль у світових фінансах та торгівлі. Проте у найближчому майбутньому валюта може втратити свою популярність. Фінансовий аналітик Дік Бов зазначив, що епоха долара може завершитися через:

  • аутсорсинг;
  • переважання економіки Китаю;
  • розвиток криптовалют.

Бов вважає, що захоплення США аутсорсингом дало іншим країнам більше контролю над міжнародним виробництвом та грошовими потоками. Також він вказав на можливість Китаю перевершити економіку США та розвиток криптовалют як фактори, які можуть заповнити порожнечу, що залишить за собою долар.

За даними МВФ, хоча доларові активи становлять близько 60% міжнародних резервів, деякі країни, такі як Бразилія, Аргентина, Індія та Бангладеш, розглядають можливість дедоларизації та використання китайського юаня та біткоїна для торгівлі та платежів.

Раніше ми повідомляли, що чому банки не обмінюють фальшиві гроші на справжні. Також пропонуємо дізнатися, яким має бути "реальний" курс долара за "індексом Біг Мака". Більше про іноземну валюту в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.