Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ знизив облікову ставку з 15 грудня: що варто знати українцям про нововведення

Регулятор врахував успішну адаптацію валютного ринку до курсового режиму та вкотре вирішив змінити облікову ставку

Фото: УНІАН, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ знизив облікову ставку до 15%

Фото: УНІАН, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Вчора Національний банк анонсував зниження облікової ставки до 15%. Зміни запрацювали сьогодні, 15 грудня, і стали черговими в переліку втручань регулятора за поточний рік. Востаннє облікову ставку знижували наприкінці жовтня, тоді показник перебував на рівні 16%.

Про це розповіла пресслужба НБУ на офіційному сайті.

Рішення Правління базувалося на баченні успішної адаптації українського валютного ринку до нового курсового режиму. Плюс зниження спровокували прогнози щодо подальшого сповільнення інфляції, хоча існують певні ризики пришвидшення через складнощі з логістикою на західних кордонах і вичерпання позитивного ефекту від хорошої врожайності.

"Інфляція в листопаді знизилася до 5,1%, навіть дещо швидше, ніж очікувалося. Цьому сприяли як гарні врожаї, так і загальне поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні", – зауважили в Нацбанку.

Окрім того, всі робочі ставки НБУ також знижуються на 1 в.п.:

  • за депозитними сертифікатами овернайт – до 15%;
  • за 3-місячними депозитними сертифікатами – до 19%;
  • за кредитами рефінансування – до 21%.

Для українців хороша новина в тому, що зміна облікової ставки не несе жодної загрози гривневим інструментам заощадження. Привабливість депозитів та ОВДП у національній валюті залишатиметься на поточному рівні, щоб люди мали змогу захищати кошти від знецінення. Водночас регулятор буде вживати необхідні заходи для покращення балансу.

"Це обмежуватиме попит на валюту та разом із валютними інтервенціями сприятиме підтриманню курсової стійкості. Така політика дасть змогу утримати інфляцію на помірному рівні й наступного року", – констатували в НБУ.

З якими результатами Україна завершить 2023 рік

В останньому макроекономічному та монетарному огляді Національного банку йшлося про тенденції, з якими Україна завершить поточний рік. Мова стосувалася валютного ринку, ВВП, інфляції, ринку праці, бізнес-середовища тощо. Наша держава зуміла впоратися з багатьма викликами 2023 року, тож під його кінець можна говорити про такі результати:

  • інфляція сповільнилася з 26% у грудні 2022 року до 5,1%;
  • ВВП виріс з огляду на покращення безпекових ризиків та інвестиційних можливостей;
  • обмінний курс гривні до долара зміцнився;
  • обсяг чистого продажу валюти НБУ зменшився;
  • внутрішні державні запозичення виросли;
  • ринок праці став активнішим;
  • міжнародні резерви майже не змінилися.

Підмогою економічній стабільності України стали висока врожайність, пожвавлення експорту, фінансова допомога від міжнародних партнерів, ефективні рішення НБУ на валютному ринку, висока адаптивність бізнес-середовища попри воєнні виклики.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що економічна ситуація в Україні стає краще та розповідав, чи буде подальше зниження облікової ставки. Також ми повідомляли, чи вплинуть зміни в обліковій ставці на курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.