Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці частіше братимуть позики? Як зниження облікової ставки вплине на умови кредитування

Враховуючи прогнози експерта, майбутнє споживчого кредитування в Україні обіцяє бути динамічним та сприятливим для клієнтів

Фото: Ощадбанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, на що вплине зниження облікової ставки

Фото: Ощадбанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український світ фінансів переживає важливі зміни, пов'язані з оголошенням Національного банку України (НБУ) про зниження облікової ставки до 16%, з можливістю подальшого зменшення на 1-2%. Це рішення вплине на ринок споживчого кредитування, спонукаючи комерційні банки переглядати умови надання кредитів на придбання товарів.

Про це розповів директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв.

До чого може призвести зниження облікової ставки

Замотаєв вважає, що таке рішення НБУ призведе до ситуативного зниження вартості споживчих кредитів до кінця грудня. Він передбачає, що основні зміни стосуватимуться партнерських програм фінансових установ з ритейлерами, знижуючи ставки в середньому на 4-5%.

"Більш суттєвий та масовий перегляд ставок за споживчими кредитами варто очікувати вже в новому фінансовому році, коли банки активніше виходитимуть на ринок з власними кредитними програмами. Можна сказати, що очікується новий довготривалий тренд: зниження відсотків за споживчими кредитами з посиленням конкуренції між банками за споживача", – підкреслив Дмитро Замотаєв.

На думку експерта, у грудні може сформуватися тенденція на подальші 2-3 місяці зі зростанням кількості виданих споживчих кредитів. Попри нестабільні умови, пов'язані з економічними та воєнними факторами, Замотаєв підкреслив, що розвиток сегмента споживчого кредитування визначатиме загальний розвиток економіки.

"Наступного року низький рівень інфляції може стати запобіжником зростання цін на товари, а відтак суми кредитів суттєво не зміняться. Натомість можна очікувати, що за умов економічного розвитку у 2024 році обсяги нових споживчих кредитів наблизяться до довоєнних показників", – наголосив експерт.

За словами Замотаєва, протягом 2023 року кількість виданих споживчих кредитів вже зросла майже на 50%, а цей позитивний тренд може продовжитися у 2024 році, зростаючи щонайменше у 1,5-2 рази.

Експерт також надав важливі відомості про структуру споживчих кредитів. Найбільш популярними є кредити на придбання товарів та використання кредитних карток. У 2023 році нові карткові кредити зросли до 24%, а строкові кредити – до 33,5%, порівняно з вереснем 2021 року. Також було зазначено, що середні суми карткових і строкових кредитів збільшилися на 16% та 25% відповідно.

Замотаєв підкреслив, що найбільш затребуваними є кредити за спільними програмами між банками та продавцями товарів, що дозволяють клієнтам розраховувати на:

  • низькі ставки;
  • подвійну гарантію якості;
  • швидке оформлення позики;
  • інші лояльні умови.

"Доступність кредитування є виразником не просто стабільності, а й сталого розвитку країни. Згідно з прогнозами, попри війну, у 2024 році ситуація в економіці покращуватиметься, що позначиться на загальних доходах громадян, і це опосередковано впливатиме на розвиток споживчого кредитування", – підсумував Дмитро Замотаєв.

Що відомо про зниження облікової ставки

У 2023 році Нацбанк тричі вдавався до змін облікової ставки. Востаннє це відбулося 27 жовтня. Відтоді показник перебуває на рівні 16%. Зміни пов'язані із переходом до системи "нижньої межі" та покращенням прогнозу зростання ВВП до 4,9%.

Відповідно до нових ставок, рівень за депозитними сертифікатами залишається 16%, ставки за іншими операціями з банками складатимуть "облікова ставка + 4 в.п." (20%), а за кредитами рефінансування – "облікова ставка + 6 в.п." (22%). Це сприятиме утриманню короткострокових гривневих міжбанківських ставок близько до облікової та підвищить спроможність НБУ впливати на економічні очікування та мотиви економічної поведінки.

Раніше ми повідомляли, які ставки оподаткування на криптовалюту запропонували українцям. Також ми писали, що під час брифінгу голова НБУ Андрій Пишний розповів, чи вплине зниження облікової ставки на курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.