Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Новорічний бонус: хто з українців може отримати 13-ту зарплату

Розповідаємо, що таке тринадцята зарплата, хто може отримати таку виплату та чи потрібно сплачувати за неї податки

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дехто може отримати ще одну зарплату у грудні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати 13-ту зарплату в грудні, це бонус, який роботодавці виплачують своїм співробітникам під час різдвяних та новорічних свят.

Про це розповіла Тетяна Ходіневич в Instagram.

В українському законодавстві такого поняття як "13-та заробітна плата" немає, але деякі компанії можуть виплачувати такий бонус своїм співробітникам виключно на власний розсуд. Така практика досить поширена в закордонних компаніях, які, зокрема, здійснюють свою діяльність на території України.

Зазвичай, це додаткова виплата, яку отримують працівники разом зі звичайною зарплатою в останній місяць року, а присвячена вона різдвяно-новорічним святам.

Який розмір 13-ї зарплати

Як правило роботодавці нараховують одну дванадцяту від місячного окладу працівника за кожен місяць роботи працівника. Відповідно, якщо людин працювала у європейській компанії протягом 10 місяців та отримувала зарплату 1,2 тис. євро, то розмір її тринадцятої зарплати складатиме: 1,200 ÷ 12 × 10 = 1,000 євро.

У випадку, якщо співробітник відпрацював повний рік, тобто 12 місяців, він може розраховувати на повний розмір 13-та зарплати, враховуючи період, коли:

  • працівник мав лікарняний;
  • працівник мав відпустку;
  • працівник мав відпустку з догляду за дитиною;
  • були святкові дні;
  • працівник мав лікарняний через нещасний випадок/професійну хворобу.

В деяких європейських країнах передбачено не тільки 13-ту зарплату напередодні нового року, але й 14-ту, яку виплачують напередодні сезону відпусток та дитячих канікул.

Чи потрібно сплачувати податки за 13-ту зарплату

Розмір винагороди за підсумками роботи за рік також можна встановлювати:

  • відповідно до стажу роботи на підприємстві;
  • у відсотковому відношенні до посадового окладу;
  • в однаковому (фіксованому) розмірі для всіх працівників.

При цьому, 13-та зарплата входить до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Це означає, що отримана винагорода, як складова зарплати працівника та його загального місячного оподатковуваного доходу, буде оподатковуватись на загальних підставах за ставками, встановленими п. 167.1 ПКУ (15% — 17%). Тобто з неї будуть вирахувані розміри: ЄСВ та податкової соціальної пільги за наявності.

Раніше ми писали, чи змінилися середні заробітні плати освітян, а також як може змінитися рівень середньої оплати праці у 2024-2026 роках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.