Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова хвиля обману: які фрази використовують шахраї під час розмови телефоном

Злочинці використовують спеціальні схеми, аби ви їм повірили та віддали всі гроші та персональну інформацію самостійно

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть втратити гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні шахраї з кожним роком вигадують все більше схем, аби обманювати громадян та красти в них гроші. Здебільшого люди самі розповідають аферистам приватну інформацію про себе, яку ні в якому разі не можна розголошувати.Це цілком можливо через довірливість та необізнаність.

Про це пише kyivstar.

Як відбувається одна зі схем

Шахраї здійснюють дзвінки з невідомих номерів і представляються співробітниками оператора. Після цього вам можуть запропонувати отримати додаткові послуги, перейти на кращий пакет зв'язку тощо. Однак лише аферисти просять для отримання "таких" послуг назвати код із попередньо відправленого SMS або останні цифри номера, з якого вам зателефонують.

"Так роблять тільки шахраї. Ми ніколи не телефонуємо абонентам з проханням назвати персональні дані, коди SMS-повідомлень, дані банківської картки або паролі", – запевняють у пресслужбі компанії.

Якщо ви отримали подібний виклик, то потрібно виконати такі дії:

  • негайно кладіть слухавку;

  • не називайте одноразові паролі з SMS;

  • не повідомляйте дані про будь-які дзвінки;

  • якщо до вас звернулися по месенджері, припиніть спілкування;

  • зателефонуйте на гарячу лінію вашого оператора та повідомте номер шахрая.

Які в Україні ще розповсюджені схеми шахраїв

Наша країна, на жаль, не є винятком у сфері шахрайства, а тому тут існують різноманітні схеми, які аферисти використовують для обману громадян. Деякі з найпоширеніших схем включають:

  • фінансові піраміди. Коли людей запрошують вкладати гроші з обіцянкою високих прибутків, але фактично гроші перерозподіляються між попередніми учасниками, а не заробляються реальними інвестиціями;

  • інтернет-шахрайство. Містить шахрайські електронні листи, фішингові атаки, фальшиві вебсайти, шахрайські інтернет-магазини та інші способи використання Інтернету для обману;

  • організація фальшивих благодійних акцій або кампаній збору коштів. Шахраї можуть використовувати співчутливість громадськості, щоб виманити гроші на неправдиві або неіснуючі потреби;

  • шахрайство з нерухомістю. Включає обманні схеми продажу або оренди нерухомості, де потерпілі можуть втратити гроші або навіть право власності;

  • телефонні шахрайства. Особливо поширені шахрайства через телефонні дзвінки, які можуть містити вимагання грошових переказів, видачу конфіденційної інформації тощо.

Важливо бути обережним і уникати подібних ситуацій, завжди перевіряти інформацію та консультуватися з фахівцями, перш ніж приймати важливі фінансові рішення або надавати особисту інформацію.

Раніше ми розповідали, як шахраї можуть оформлювати на українців кредити та які нові схеми для вимагання грошей вони вигадують. Більше про активність аферистів в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.